Yerel kalkınmada şehirlerin pazarlanması ve marka kent oluşturma süreçleri Siirt marka kent örneği
Marketing of cities in local development and creation process of trademark cities: Siirt city case
  1. Tez No: 677076
  2. Yazar: DİLEK KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF GÜLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Kalkınma, Şehir Pazarlaması, Marka Kent, Siirt, Local Development, City Marketing, Trademark City, Siirt
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tezin amacı yerel kalkınmada şehirlerin pazarlanması ve marka kent olma süreçlerinin hangi unsurlardan oluştuğunun tespitini yapmak ve Siirt'in marka kent kimliğinin belirlenmesi için kentin fiziki ve soyut özelliklerinin ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Siirt ilinin marka kent olabilmesi yolunda ilk aşama olarak literatür taraması yapılmıştır. Bu literatür taraması için valilik, üniversite, belediye, ticaret ve sanayi odası arşivleri, kütüphane ve dijital erişim ağları kullanılmıştır. Ayrıca bu tez çalışmasında Siirt ilinin marka kimliğinin ve imajının tespit edilmesi ile ilgili alan araştırması yapılmıştır. İlgili alan araştırmasında kenti kent yöneticilerinin nasıl algıladığının ölçümlemesi yapılmıştır. Bu araştırma sonucunda elde edilen bilgiler ile Siirt ilinin kimlik ve imaj unsurları tespit edilmeye çalışılmış ve bu unsurlar ön plana çıkarılarak Siirt'in turizm, eğitim, yatırım ve yaşamak amacıyla daha fazla insan çeken diğer ifadeyle marka bir kent olması için yapılacak faaliyetlere yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine the factors in creation of trademark cities, their marketing in local development and to accentuate Siirt's physical and non-physical attributes to determine it's trademark identity. A literature review has been done as the first step on Siirt's road to becoming a trademark city. For this literature review, governorate, university, municipality, chamber of trade and industry archives, libraries and digital networks have been used. Also, field research to determine the trademark identity and image of Siirt has been done. In this field work we evaluated how the city administrators viewed the city. With the findings of this study we tried to determine the identity and image factors of Siirt and to make Siirt an attractive city to tourism, education, investment and living, also called a trademark city, giving suggestions highlighting said factors.