11-13+6 gebelik haftasında uterin arter doppler incelemesi ve maternal serumda pıgf, endoglin, PAPP-A düzeyi ile preeklampsi öngörüsü
  1. Tez No: 677089
  2. Yazar: ŞULE YILDIRIM KÖPÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN YÜCESOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Uterin Arter, PAPP-A, PIGF, sEndoglin, Preeclampsia, Uterine Artery, PAPP-A, PIGF, sEndoglin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Birinci trimester maternal serum PAPP-A, PIGF ve sEng belirteçleri ve uterin arter Doppler incelemesi ile preeklampsinin öngörülmesini araştırmak amaçlandı. Materyal ve Method: 11+ 0 ile 13+ 6 haftaları arasında birinci trimester kombine tarama testi için hastanemize başvuran 193 tekil gebe çalışmaya dahil edildi. Maternal öykü, serum biyokimyasal belirteçleri (PAPP-A,PIGF, sEng) ve uterin arter Doppler incelemesi yapıldı. Olguların gebelik sonuçları kayıt edildi. Gruplar“preeklamptik ve kontrol grubu'' olarak tanımlandı. Grupların bağımsız değişkenlerinin karşılaştırılmasında Mann Whitney U ve Ki-kare testi kullanıldı. Anlamlı parametrelerin kestirim değerleri için sensitivite ve spesifisite yüzdeleri ROC analizi kullanılarak hesaplandı. Bulgular: 193 olgunun 168'i (%87) kontrol grubu (grup I), preeklampsi gelişen 25'i (%12.9) ”preeklamptik grup'' olarak tanımlandı. Preeklamptik grup; hafif preeklampsi ve GHT gelişen 20 olgu (%10.3)“grup II'', ağır preeklampsi ve HELLP gelişen 5 olgu (%2.5) ”grup III'' olarak tanımlandı. Preeklamptik grup ile kontrol grubu arasında maternal serum PAPP-A, PIGF, sEng düzeylerinde istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmazken, uterin arter Doppler PI değerleri, preeklamptik grupta istatiksel anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0.023). sEng düzeyi, ağır preeklampsi gelişen olgularda (grup III) hafif preeklampsi gelişen olgulara göre (grup II) istatiksel anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0.001). ROC analizi ile uterin arter PI kestirim değeri >2.23 olarak alındığında, sensitivite %42.31, spesifisite %82.10 olarak belirlendi. Sonuç: PIGF, PAPP-A ve sEng preeklampsi öngörüsünde etkili bulunmadı. Ancak bu belirteçler hafif preeklampsi ile ağır preeklampsi ayırımında kullanılabilir. İlk trimester uterin arter Doppler incelemesi, preeklampsi öngörüsünde etkili bir tarama yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aim to evaluate prediction of preeclampsia by integrating maternal history, serum PAPP-A, PIGF, sEng biomarkers and uterine artery Doppler in the first trimester. Methods: 193 pregnant women admitted to outpatient clinic at 11-13+6 weeks for first trimester combined screening test were included in the study. Maternal history was taken, uterine artery Doppler and serum biomarkers (PAPP-A, PIGF, sEndoglin) were conducted. The follow up results of pregnancy were recorded. Two groups were defined as; control and preeclampsia. Mann Whitney U and Chi-square tests were used for comparison of independent variables of groups. Sensitivity models only for statistically significant parameters were calculated from ROC curves. Results: Among 193 women, 168 (%87) were defined as control (group I), 25 (12.9%) who developed preeclampsia were defined as preeclampsia group. In preeclampsia group; 20 (10,3%) women with GH and mild preeclampsia were defined in as group II, 5 (2.5%) women with severe preeclampsia and HELLP were defined as group III. Maternal serum PAPP-A, PIGF, sEng levels were not significantly higher in women destined to develop preeclampsia compared with controls, whereas uterine artery PI levels were statistically higher in preeclampsia group (p=0.023). sEng levels were significantly higher in women who developed severe preeclampsia (group III) compared with mild preeclampsia (group II) (p=0.001). If uterine artery PI cut off level was taken >2.23 in ROC curve analysis, sensitivity was 42.31% and specificity was 82.10% for detecting preeclampsia. Conclusion: Maternal serum PAPP-A, PIGF and sEng were not found to be effective for prediction of preeclampsia but these markers can be used to differentiate mild from severe forms of preeclampsia. First trimester uterine artery Doppler study is an effective screening method in preeclampsia prediction.