Üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitim algılarında COVID-19 kaygısının, korkusunun ve demografik değişkenlerin rolü
The role of COVID-19 anxiety, fear and demographic variables in university students' perceptions of distance education
- Tez No: 677116
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE IRKÖRÜCÜ KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 Korkusu, Covid-19 Kaygısı, Uzaktan Eğitime Yönelik Görüşler, Covid-19 Fear, Covid-19 Anxiety, Views on Distance Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı; üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik algılarında Covid-19 kaygısının, korkusunun ve demografik değişkenlerin rolünün incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik algıları; Covid-19 kaygısı, korkusu, yaş, cinsiyet, fakülte ve algılanan bilgisayar kullanım seviyesi açısından incelenmiştir.Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli temel alınmıştır. Araştırma 2020-2021 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde bulunan Devlet ve Vakıf üniversitesi kurumlarında eğitim gören 400 (249 kadın, 151erkek) üniversite öğrencisinin katılımıyla elde edilen veriler doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilgili verilerin toplanması için Uzaktan Eğitime Yönelik Görüşler Ölçeği, Koronavirüs Anksiyete Ölçeği (CAS), Koronavirüs (Covid-19) Korku Ölçeği ve sosyodemografik bilgileri ölçmek için araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veri analizinde; basit doğrusal regresyon analizi, parametrik ve non parametrik basit korelasyon kat sayısı, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda; üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik algılarının yaş, fakülte ve algılanan bilgisayar kullanım seviyeleri değişkenleriyle ilişkili olduğu fakat cinsiyet değişkeniyle ilişkili olmadığı, üniversite öğrencilerinin Covid-19 kaygı düzeylerinin yaş cinsiyet fakülte ve algılanan bilgisayar kullanım seviyeleri değişkenleri ile ilişkili olmadığı, üniversite öğrencilerinin Covid-19 korku düzeylerinin cinsiyet ve algılanan bilgisayar kullanım seviyesi değişkenleri ile ilişkili olduğu ama yaş ve fakülte değişkenleri ile ilişkili olmadığı, üniversite öğrencilerinin Covid-19 kaygı ve korku düzeyleri ile uzaktan eğitime yönelik algıların ilişkili olduğu, üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik algılarının Covid-19 kaygı ve korku düzeyleri tarafından yordandığı, uzaktan eğitime yönelik görüşler ölçeğine ait kişisel uygunluk, etkililik ve öğreticilik alt boyutlarının Covid-19 kaygı ve korku düzeyleri tarafından yordandığı fakat yatkınlık alt boyutunun Covid-19 kaygı ve korku düzeyleri tarafından yordanmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the predictive effect of the Covid-19 anxiety level and Covid-19 fear level with socio-demographic variables on university student's views on distance education. For this purpose, the views of university students on distance education examined in terms of Covid-19 anxiety level, Covid-19 fear level, age, gender, faculty, and perceived level of computer use. This research was based on the relational scanning model. The research was carried out with the data obtained from 400 (249 female, 151 male) State and Foundation university students in Ankara during 2020-2021 academic year. In order to collect data in the research, Distance Education Views Scale, Coronavirus Anxiety Scale (CAS), Coronavirus (Covid-19) Fear Scale and a personal information form prepared by the researcher to measure sociodemographic information were used. In data analysis, simple linear regression analysis, parametric and non-parametric simple correlation coefficient analysis, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used. The findings of the study showed that university students' perceptions of distance education were related to the variables of age, faculty and perceived computer use levels, but not to the gender variable, the Covid-19 anxiety levels of university students were not related to the variables of age, gender, faculty and perceived computer use levels, the Covid-19 fear levels of university students were related to gender and perceived computer use level variables, but not to age and faculty variables, Covid-19 anxiety and fear levels of university students and their perceptions towards distance education are related, university students' perceptions of distance education were predicted by their Covid-19 anxiety and fear levels, Personal suitability, effectiveness and instructional sub-dimensions of the views on distance education scale were predicted by the Covid-19 anxiety and fear levels, but the susceptibility sub-dimension was not predicted by the covid-19 anxiety and fear levels.