The place of digital competencies in teaching English as a foreign language in higher education contexts in Turkiye
Türkiye'de yüksek öğretimde yabancı dil olarak İngilizce öğretiminde dijital yeterliklerinin yeri
- Tez No: 833863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM KOBAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital yeterlilikler, Yüksek öğretim, Uzaktan eğitim, İngilizce eğitiminde teknoloji entegrasyonu, İngilizce öğretmenlerinin ve öğrencilerin dijitalleşmesi, Digital competencies, Higher education, Distance education, Technology integration in English language teaching, Digitalization of English teachers and students
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
Basınç altında oluşan güzel bir inci gibi, dijital yeterlilikler de Covid-19 pandemisi ve deprem felaketi gibi acil durumlardan dolayı zorunlu şartlar altında eğitim faaliyetlerinde ön plana çıkmış ve yeni normal sürecin olmazsa olmaz bir parçası haline gelmiştir. Onlarca yıldır dijitalleşme sürecini olgunlaştıran dil eğitimi dünyası her ne kadar bu yoğun değişikliklere görece hızlı adapte olsa da Türkiye'deki yüksek öğretim kurumlarında yabancı dil olarak İngilizce eğitiminde dijital yeterliliklerin değerlendirilmesi çok önemlidir. Dijital yeterlilikler hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin sahip olması gereken hayati becerilerdendir. Bu yeterliliklerle ilgili model ve ölçeklerin çoğu yüksek öğretim öncesi seviyelere odaklansa da üniversitelerdeki öğretim görevlilerinin ve öğrencilerin de dijital yeterlilik algı ve seviyelerinin nasıl olduğunu ve yabancı dil eğitimi süreçlerinde teknolojiyi ne kadar etkili kullandıklarını anlama yönünde artan bir ilgi vardır. Bu bağlamda, bir Türk vakıf üniversitesinin yabancı diller yüksekokulunda çalışmakta olan 10 İngilizce okutmanı öğretim görevlisi ve aynı kurumda okumakta olan 20 İngilizce hazırlık sınıfı öğrencisi ile 12 açık uçlu sorudan oluşan yarı-yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak birebir mülakatlar yapılmış; elde edilen kapsamlı veriler, nitel analiz yöntemleriyle anlamlı kod, kategori ve alt-temalar oluşturularak analiz edildikten sonra bunları açıklayan katılımcı ifadeleriyle sunularak araştırmanın 6 ana sorusu yanıtlanmış ve yabancı dil olarak İngilizce eğitiminde dijital yeterliliklerin yerini değerlendirebilecek bir çalışma yapılmıştır. Literatürdeki mevcut çalışmalarla karşılaştırılan bulgular, öğretmenlerin ve öğrencilerin dijital yeterliliklere dair evrensel kabul gören tanımları kapsayan olumlu bir bakış açısına sahip olduğunu; yabancı dil eğitiminde benzer dijital yeterliliklere ihtiyaç duyduklarını; birbirlerinin dijital yeterlilik seviyelerini yeterli bulmakla birlikte öğretmenlerin dijital olarak daha yetkin görüldüğünü; okul müfredatları dijital yeterlilikleri yeterince önceliklendirmese de derslerde, ders dışı çalışmalarda ve ölçme-değerlendirme süreçlerinde dijital yeterliliklerin yoğun olarak kullanıldığını; katılımcıların kendilerini profesyonel ve akademik olarak geliştirebilmeleri için çeşitli önerileri olmakla birlikte okulun öğretmenlere ve öğrencilere dijital yeterliliklere yönelik yeterli imkanlar sunduğunu, ancak ulusal yüksek öğretim politikalarında bu konunun yeterince önemsenmediğini ortaya koymuştur. Bu çalışmayla katılımcıların dijital yeterlilik algılarına kapsamlı bir bakış açısı getirilerek, yüksek öğretimde üniversite öğrencilerinin ve öğretim görevlilerinin yanı sıra kurum yöneticilerinin ve ulusal politika yapıcıların da dijital yeterlilikleri önceleyecek çalışmalar yapabilecekleri ve böylece gelecekte bu konuyu farklı boyutlarıyla inceleyecek araştırmalar yapılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Like a beautiful pearl formed under pressure, digital competencies have come to the fore in education activities under mandatory conditions due to emergencies such as the Covid-19 pandemic and earthquake disasters and have become an indispensable part of the new normal process. Although the world of language education, which has matured the digitalization process for decades, has adapted relatively quickly to these intense changes, it is still very important to evaluate digital competencies in teaching and learning English as a foreign language (EFL) in higher education institutions in Türkiye. Digital competencies are among the vital skills that both teachers and students should acquire. Although most of the frameworks, models and scales related to these competencies focus on pre-tertiary levels, there is an increasing interest in understanding how the perceptions and levels of digital competencies of university lecturers and students are and how effectively they utilise technology in foreign language education processes. In this context, one-to-one interviews were conducted with 10 English instructors working at a foreign languages school of a Turkish foundation university and 20 English preparatory class students studying at the same institution, using semi-structured interview forms consisting of 12 open-ended questions. The comprehensive data obtained were analyzed by creating meaningful codes, categories and sub-themes using the qualitative analysis methods, and then presented with participant statements elaborating them, answering the 6 main research questions to evaluate the place of digital competencies in teaching and learning EFL. Findings, compared with existing studies in the literature, indicate that teachers and students have positive views of digital competencies covering universally accepted definitions, that they need similar digital competencies in foreign language education; that teachers are perceived as more competent digitally although they see each other's digital competency levels as sufficient, and that digital competencies are used extensively in lessons, extracurricular studies and assessment-evaluation processes albeit school curricula do not prioritize digital competencies sufficiently. It has also been revealed that the school provides sufficient opportunities for teachers and students for digital competencies, but there are still various recommendations from the participants to further develop themselves professionally and academically. This issue is not believed to be given enough importance in national higher education policies, either. With this study bringing a comprehensive overview to the attitudes towards digital competencies, it has been suggested that not only university students and lecturers, but also institution administrators and national policy makers in higher education should make endeavours to prioritise digital competencies, and thus future studies can be conducted to examine this issue from different dimensions.