Kentsel mekânda ideoloji ve yansımaları
Ideology and its reflections in urban space
  1. Tez No: 677149
  2. Yazar: MELİHA KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN GÜLEÇ SOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Mekân, İdeoloji ve İktidar, City, Space, Ideology and Power
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Kentler tarih boyunca güç ve iktidar ilişkilerinin odak noktası olmuştur. İktidar ideolojisi kentin belirleyicisi ve planlayıcısı rolünde nice kentleri kurmuş, nicelerini tarih sahnesinden silmiştir. İktidarların tanınma ve tanıtma, baskı ve tahakküm aracı olan kentler; tüm kentsel alanlarıyla ve kentsel yapısıyla, politik, siyasi ve ekonomik uygulamalarıyla birlikte iktidarların simge, sembol ve anlamlarını üzerlerinde taşıyan mekânlardır. Bu sebeple bu tez çalışmasında kentsel mekânda, ideoloji ve yansımaları üzerinden kente yaklaşılmaktadır. Bu bağlamda tez çalışmasının birinci bölümünü kent ve mekânın kavramsal ve kuramsal çerçevesi oluşturmaktadır. Tez çalışmasının ikinci bölümünde ise ideolojinin kavramsal ve kuramsal çerçevesi ve iktidar bağlamında ideoloji anlatılmaktadır. Üçüncü bölüm olan son kısımda ise; başkentler, meydanlar, mezarlar ve anıt mezarlar, cadde ve sokak isimleri, alışveriş merkezleri, kentsel dönüşümler ve millet bahçeleri gibi kentsel mekânların arka plandaki belirleyicilerinden biri olan ideolojinin mekânda ne derece etkin olduğuna değinilmiş ve ideolojilerin kurumsallaştırdığı mekânlar üzerinden örneklendirilerek anlatılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ideolojinin kent mekânlarını nasıl şekillendirdiği, kentte ve mekânda nasıl belirleyici bir rol oynadığını gözler önüne sermiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, cities have been the center of power and power relations. The ideology of power as a determining factor has established many cities and erased many from history. The cities, which are the means of recognition and representation, oppression and domination of governments and with all their urban areas and urban structure; They are places that bear politic, political and economic symbols, signs and meanings of powers. For this reason, this thesis approaches the city through ideology and its reflections in urban space. In this context, the first part of the thesis is the conceptual and theoretical framework of the city and space. In the second part of the thesis, the conceptual and theoretical framework of ideology and ideology in the context of power is explained. In the last and third part, the effect of ideology, which is one of the defining factors of urban spaces such as capitals, squares, tombs and mausoleums, streets and street names, shopping centers, urban transformations and public gardens, is institutionalized and illustrated through the spaces by ideologies. The findings obtained as a result of the research revealed how ideology shaped urban spaces and played a defining role in the city and space.