Türk Diş Hekimleri Birliğine yansıyan oral implantoloji uygulama hatası iddialarının medikolegal açıdan değerlendirilmesi
Evaluation of oral implantology failure claims reflected in the Turkish Dentists Association in terms of medicolegal
- Tez No: 677315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ERSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: İmplantoloji, dental implant, tıbbi uygulama hatası, komplikasyon, disiplinlerarası, farkındalık, nosyon, Implantology, dental implant, malpractice, complication, interdisciplinary, awareness, notion
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ülkemizde diş hekimleri odalarının verdiği kararlara itiraz söz konusu olduğunda üst merci olarak görev yapan Türk Diş Hekimleri Birliği Yüksek Disiplin Kuruluna tıbbi uygulama hatası iddiası ile gelen dosyalar incelenmiştir. 13.01.2010-13.02.2017 tarihleri arasında TDB Yüksek Disiplin Kuruluna ulaşan şikayet dosyaları içinde tıbbi uygulama hatası iddiası olan 171 şikayetin 103' ü çeşitli diş hekimliği tedavileri ile ilgili iken, 68' i implant esaslı olduğu tespit edilmiştir. Bu 68 dosyanın altısı usulen yanlıştır ve kurul tarafından değerlendirmeye alınmamıştır. Çalışma kapsamındaki 62 dosyada hekimin hatalı uygulama yaptığı, TDB Yüksek Disiplin Kurulunun kararı ile kesinleşen, olgu sayısı 44' dür ve % 70,9 ile oldukça yüksek bir orandadır. Dental implant tedavileri kullanılan malzemelerin çeşitliliği artmasıyla günümüz diş hekimliğinde en sık uygulanan tedavilerden birisi haline gelmiştir. Diş hekimliği uygulamalarında implant, disiplinler arası bir tedavi olup cerrahi ve protez uygulamalarının kombinasyonudur; implant tedavisinin basamakları genel olarak cerrahi planlama, protez planlama, cerrahi uygulama ve protez uygulamasıdır. İncelenen yıllar içinde özellikle tıbbi uygulama hatası iddiası ile TDB Yüksek Disiplin Kuruluna gelen implant esaslı şikayetlerde son yıllara doğru artış vardır ve implant şikayetleri toplam şikayetler arasında ciddi yer tutmaktadır. Bu durum ile bağlantılı olarak çalışmamızda implant şikayetlerinin artışı hakkında neden-sonuç ilişkisi, hukuki durum, alınabilecek önlemler gibi konu başlıkları ile ayrıntılı çalışma yapıldı. 68 dosya ayrıntılı incelendi, konu ile ilgili, aktif olarak implant tedavisi yapan uzman olan ve olmayan diş hekimlerin görüşlerine başvuruldu ve literatür taraması yapıldı. Yapılan dosya incelemesinde ve literatür taramasında diş hekimlerinin özellikle cerrahi uygulama aşamasında yetersiz oldukları ve hata yaptıkları ortaya çıkarken yüz yüze görüşülen diş hekimlerine göre hatalar daha çok protez planlama aşamasındaydı. Ancak görüşülen diş hekimleri de yapılan literatür taramaları da lisans seviyesinde, verilmesi gereken implant tedavi nosyonunun öğretilmediği, implantoloji eğitimin yetersizliğini ortaya koyuyordu. Sonuç olarak dental implant tedavilerinde kaliteyi arttırmak, tıbbi uygulama hatalarını azaltmak ve farkındalık yaratmak için önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
In the case of objection to the decisions made by the chambers of dentists in our country, the files that came to the Turkish Dental Association High Disciplinary Board with the claim of malpractice were examined. Of the 171 complaints alleging malpractice in the complaint files reached to the TDB high Disciplinary Board between 13.01.2010-13.02.2017, 103 were related to various dental treatments, while 68 were found to be implant-based. Six of these 68 files are incorrect and have not been considered by the board. The number of cases in the 62 files in the scope of the study that the physician made a wrong application, which was finalized by the decision of the TDB high Disciplinary Committee, is 44 and is a very high rate with 70.9%. Dental implant treatments have become one of the most common treatments in today's dentistry with increasing diversity of materials used. In dentistry, implant is an interdisciplinary treatment, a combination of surgical and prosthetic practices; the steps of implant therapy are generally surgical planning, prosthetic planning, surgical practice and prosthetic practice. There has been an increase in implant-based complaints against malpractice allegations and TDB high Disciplinary Board over the years under review, and implant complaints take a serious place among the total complaints. In this study, we conducted a detailed study of the increase in implant complaints with the topics such as cause-effect relationship, legal status, precautions that can be taken. 68 files were examined in detail, the opinions of specialist dentists and non-specialist dentists who are actively engaged in implant treatment were consulted and literature was reviewed. In the examination of the file and the literature review, it was revealed that the dentists were inadequate and made mistakes especially in the surgical application stage, while the errors were mostly in the prosthetic planning stage compared to the face-to-face dentists. However, literature scans of the dentists interviewed also showed that implantology training was not taught at the undergraduate level and the implant treatment notion was not taught. As a result, suggestions were made to improve the quality of dental implant treatments, reduce medical application errors and raise awareness.