Sosyal medyada viral pazarlama; kamu spotlarının viral pazarlama ve tüketici davranışlarına etkileri, örneklerle çözümleme
  1. Tez No: 677427
  2. Yazar: ALARA GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Reklam, Viral Pazarlama, Kamu Spotu, Social Media, Advertisement, Viral Marketing, Public Service Ad
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma; nicel ve nitel içerik çözümlemesi yöntemi ile gelişen pazarlama anlayışı ve teknoloji ile viral pazarlamanın önemini saptamak, sosyal medya platformlarında viral reklamların tüketicilerin davranışlarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kamu spotlarının sosyal medya ortamlarındaki viral etkileşimi ve tüketiciler üzerindeki etkileri incelenmektedir. Tüketiciler gelişen teknoloji sayesinde satın alma davranışı öncesinde detaylı araştırmalar yapabilmektedir ve ürünler arasından seçim yaparken de daha özenli davranmaktadırlar. Tüketici davranışlarını etkileyen birçok faktör vardır. Viral pazarlama tüketici davranışlarını etkileyen faktörleri hedef alarak yapılan bir pazarlama yöntemi olduğundan günümüzde yapılan kamu spotlarının viral paylaşımlarının da tüketicilerin satın alma davranışlarına etkisi olduğu görülmektedir. Tüketicilerin eskisine göre daha duyarlı hale geldiği bu dönemde yalnızca reklamların değil kamu spotlarının da viral pazarlamaya önemli etkileri olduğunu ve firmaların reklam yerine kamu spotu çalışmaları ile akılda kalıcı bir etki yaratmaya çalıştıklarını, tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde etkili olduğunu görmekteyiz. Çalışmada kamu spotlarının viral pazarlama ve tüketici davranışlarına olan etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the importance of viral marketing via quantitative and qualitative content analysis method, taking into consideration the developing understanding on marketing and technology, and to analyze the impacts of viral advertisements in social media on consumers' behaviors. The research includes an analysis on the impacts of viral interaction of public service ads in social media on the consumers. Thanks to the developing technology, the consumers are able to conduct detailed research before the act of purchase and to be more careful in choosing the exact product among its counterparts. There are many elements affecting consumers' behaviors. Since viral marketing is a method performed via detecting the elements that have effects on consumer behavior, the viral sharings through recent public service ads have a considerable effect on the buying behaviors of the consumers. It is clearly visible that in the current period where consumers are more aware than before, not only the advertisements, but also the public service ads have essential impacts on viral marketing, that the companies utilize public service ads instead of regular advertisements in order to create a remarkable impact, and that this approach has an impact on consumers' buying behaviors. In this study, the impacts of public service ads on viral marketing and consumer behavior have been analyzed.