Çocuk edebiyatındaki toplumsal cinsiyet kod ve öğretilerinin eğitime yansımaları
Reflections of gender codes and doctrines in children's literature on education
- Tez No: 677528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVREN KARATAŞ ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim, Cinsiyet, Çocuk Edebiyatı, Gençlik Edebiyatı, Social Gender and Education, Gender, Children's Literature, Young Adult Literature, Sivas
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Çocuk Edebiyatındaki Toplumsal Cinsiyet Kod ve Öğretilerinin Eğitime Yansımaları adını taşıyan bu çalışma 1970 sonrası çocuk edebiyatında“geleneksel”,“modern”ve“çeviri”edebiyat ürünleri vermiş yazarların kurgusal metinlerini kapsamaktadır. Kadın ve erkeğin, kız çocuk ve erkek çocuğun rollerinin nasıl konumlandırıldığı, toplumda cinsiyete bağlı sorunların ortaya çıkmasında önemli etkenlerden biridir. Hayatın her alanında kendini gösteren toplumsal cinsiyet kod ve öğretileri, dil yoluyla edebiyata da sızmıştır. Toplumsal sorunları okumanın bir yolu da o toplumun edebi metinlerine bakmaktır. Bireyin eğitim sürecinde ilk karşısına çıkan ürünler çocuk edebiyatı eserleri olduğu için çocuk edebiyatı toplumsal değerlerin verilmesinde ve toplumsal cinsiyet algısının kazandırılmasında önemli görevler üstlenir. Çocuk tarafından birden içselleştirilemeyen değerler, eğitim ortamında basılı ve görsel ürünlerle içselleştirilir. Bu içselleştirmede çocuk edebiyatının yeri şüphesiz çok önemlidir. Bu sebeple bu çalışmanın amacı; 1970 sonrası çocuk edebiyatının“geleneksel”,“modern”ve“çeviri”tahkiyeli metinlerinde bulunan toplumsal cinsiyet kod ve öğretilerini tespit ederek, çocuk edebiyatında toplumsal cinsiyetin nasıl konumlandırıldığını belirlemek ve eğitime yansımalarını değerlendirmektir. Çalışmada bu amaç doğrultusunda önce toplumsal cinsiyet kavramları, kuramları incelenmiş, çocuk edebiyatının kapsam ve işlevi araştırılmış,“geleneksel”,“modern”ve“çeviri”çocuk edebiyatından seçilen tahkiyeli eserler betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre incelenen tahkiyeli metinler arasında en çok geleneksel tahkiyeli metinlerde toplumsal cinsiyet kod ve öğretilerine (meslek, mekân, eylemler, görünüş ve kişilik özellikleri vb.) rastlanmıştır. Modern ve çeviri tahkiyeli metinlerde ise toplumsal cinsiyet kalıp yargıları yok denecek kadar azdır ve aksine bu metinlerde toplumsal cinsiyet kod ve öğretilerine karşı bir bilinç ve eleştiri söz konusudur.
Özet (Çeviri)
This study named Reflections Of Gender Codes and Doctrines In Children's Literature On Education includes the fictional texts of the authors who had“Traditional”,“Modern”and“Translated”literary works in children's literature after 1970. Distribution of the roles of women and men, girls and boys is one of the important reasons of the emerging issues related to gender in society. Social gender codes and doctrines that appear in every aspect of life also infiltrate into the literature by language. Another way of observing the social problems is to take a look at the literary texts of the society. Children's Literature takes important charge in teaching social values and gender perception because the Works of Children's Literature are the first texts the individuals meet within the process of education. The values that the child can't be interiorized immediately are achieved with the help of printed and visual products in educational environment. In this interiorizing process, it is surely beyond doubt that the contribution of Children's literature is very important. Therefore, the purpose of this study is to determine the social gender codes and doctrines in“Traditional”,“Modern”and“Translated”narrative texts, stating how social gender is located in Children's Literature and also evaluating the reflections of it to the education. In the line with this objective, first, the terms and theories of gender were inspected in this study, the content and the function Children's Literature were researched and the narrative works selected from“Traditional”,“Modern”and“Translated”Children's Literature were analysed by using Descriptive Analysis and Content Analsis Methods. According to the results, among the narrative texts that were inspected, gender codes and doctrines (gender rate, professions, locations, physical and personal qualities, etc.) were mostly found in traditional narrative texts. In modern and translated narrative texts, there is almost no judgement for social gender models, on the contrary, there is a consciousness and critisism against the social gender codes and doctrines in these texts.