Çinlilerin Türkiye'ye uyumu ve gündelik hayatta Türk kültürü ile etkileşimleri
Chinese people's adaptation to Turkey and interactions with Turkish culture in daily life
  1. Tez No: 677792
  2. Yazar: ELİF EMRE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM DİRİMEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Kimlik, Çin, Kültür, Uyum, Immigration, Identity, China, Culture, Adaptation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Uluslararası göçler toplumsal, sosyal, diplomatik ve hukuki süreçleri etkileyen coğrafi hareketliliklerdir. Göçmenlerin ait hissettikleri kimlik ve kültürel bellekleri, göç ettikleri hedef konumda yeni kimlik ve kültüre sahip insanlarla karşılaştıklarında değişime uğramaktadır. Bu durum göçmenlerin, içinde bulunduğu yeni topluma uyum ve adapte olma sürecini etkilemektedir. Dünyada kalabalık nüfusu ile bilinen Çin, en fazla göç veren ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye son zamanlarda birçok Çinli göçmene ev sahipliği yapmaktadır. Çalışmada göç ve kimlik kuramları üzerinden Türkiye'de yaşayan Çinli göçmenler ele alınmaktadır. Bu araştırmanın amacı Çinlilerin; Türkiye'ye, Türkler ile olan ilişkilere uyum sağlama düzeylerini ve Türk kültüründen etkilenme düzeylerini incelemektedir. Araştırmada nitel araştırma modeli kullanılmış, katılımcılara kartopu örnekleme modeli ile ulaşılmıştır. Araştırmanın veri analizinde ise katılımcıların verdikleri cevapları derinlemesine incelemek için nitel, içerik analizi; verilen cevapların sıklık düzeylerini ölçmek için nicel olan frekans analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırmada, 15 Çinli katılımcı ve Çinlilerle ilişkisi bulunan 5 kuruma yarı yapılandırılmış mülakat formu uygulanmıştır. Çalışmada Çinlilerin genellikle Türkiye'ye ve Türklerle olan ilişkilerine uyum sağladıkları, Türk kültüründen etkilendikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çinlilerin, Türkiye'ye uyum sağlamaları konusunda Türklerin onlara karşı sergilediği bakış açısı önemli bir faktör olarak değerlendirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
International migrations are geographical movements that affect public, social, diplomatic and legal processes. The identity and cultural memories that immigrants feel they belong to change when they encounter people with a new identity and culture in the destination they migrated to. This situation affects the harmony and adaptation process of immigrants to the new society they live in. China, which is well-known with its large population in the world, is among the countries with the highest number of sending immigrants. Recently, Turkey has been hosting many Chinese immigrants. In this study, the Chinese immigrants living in Turkey are discussed through immigration and identity theories. The aim of this study is to examine the Chinese people's level of adaptation to Turkey, their relations with Turks and the level of how they are influenced by Turkish culture. The qualitative research model was used in the study, and the participants were interviewed with the snowball sampling model. In order to examine the participants' responses in depth, qualitative, content analysis were used in the data analysis of the study whereas the quantitative frequency analysis technique was used to measure the frequency levels of the answer given. In the study, a semi-structured interview form was applied to 15 Chinese participants and 5 institutions that had relations with the Chinese. In the study, it was concluded that the Chinese generally adapt to Turkey and their relations with Turks and that they are influenced by the Turkish culture. Turkish people's perspective towards the adaptation of Chinese to Turkey can be considered as an important factor.