Trombidioidea akar türlerinde kromozom sayılarının belirlenmesi
The determination of chromosome number of trombidioidea mite species
  1. Tez No: 677813
  2. Yazar: RÜMEYSA KARAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ SEVSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akar, Eutrombidium, Kadife akar, Kromozom, Trombidium, Acari, Chromosome, Eutrombidium, Trombidium, Velvet acari
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Trombidioidea üst familyasının bugüne kadar kromozom sayıları hakkında herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma ile morfolojik ve taksonomik yönden yeterli derecede çalışılmış, fakat sitolojik bakımdan çalışılmamış trombidioid akarların üç taksonu incelenmiş, kromozom sayıları, monoploid idiyogramları ve kromozomal ölçümleri yapılmıştır. Bu maksatla Trombidium holosericeum, Trombidium latum ve Eutrombidium trigonum türleri hem alkol içerisinden hem de araziden canlı toplanan örnekler üzerinden yapılmıştır. Çalışma için toplam 32 birey kullanılmış ve en iyi kromozomların hangi hayat evresinde görüleceğini bulmak için farklı yaşam safhaları kullanılmıştır. Bu çalışma için Imai ve arkadaşları (1988) tarafından geliştirilen ve Gokhman Quicke (1995) tarafından modifiye edilen sitogenetik protokolü kullanılmıştır. T. holosericeum için 2n=12, T. latum için 2n=12 ve E. trigonum için 2n=14 olarak bulunmuştur. T. holosericeum toplam haploid kromozom uzunluğu 8.31 μm, ortalama kromozom uzunluğu 1.38 μm, T. latum'un toplam haploid kromozom uzunluğu 7.13 μm, ortalama kromozom uzunluğu 1.18 μm ve E. trigonum için toplam haploid kromozom uzunluğu 6.35 μm, ortalama kromozom uzunluğu 0.9 μm olarak ölçülmüştür. T. holosericeum kromozom uzunlukları 1.05-1.92 μm arasında, T. latum 0.76-1.71 μm arasında ve E. trigonum 0.68-1.40 μm arasında değişmektedir. Verilere dayanarak T. holosericeum ile T. latum'un sibling tür olabilecekleri kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
To date, no study has been conducted on the chromosome numbers of the Trombidioidea superfamily. In this study, three taxa of trombidioid mites, which have been studied morphologically and taxonomically, but not cytologically, were examined, their chromosome numbers, monoploid idiograms and chromosomal measurements were made. For this, samples of Trombidium holosericeum, Trombidium latum and Eutrombidium trigonum species collected both from alcohol and from the field were used. A total of 32 individuals were used in the study and different life stages were tried in order to find out which life stage the best chromosomes would be seen. The cytogenetic protocol modified by Imai et al. (1988) and Gokhman Quicke (1995) was used as a method for this study. This was found to be 2n=12 for T. holosericeum, 2n=12 for T. latum and 2n=14 for E. trigonum. T. holosericeum has a total haploid chromosome length of 8.31 μm, an average chromosome length of 1.38 μm, a total haploid chromosome length of 7.13 μm for T. latum, an average chromosome length of 1.18 μm, and a total haploid chromosome length of 6.35 μm, an average chromosome length of 0.9 μm for E. trigonum. Chromosome lengths of T. holosericeum vary between 1.05-1.92 μm, T. latum between 0.76-1.71 μm and E. trigonum between 0.68-1.40 μm. Based on the data, it was concluded that T. holosericeum and T. latum may be sibling species.