STEAM Eğitimi ve görsel sanatlar öğretmen adaylarının STEAM Eğitimi hakkındaki görüşleri
STEAM Education and opinions of visual arts teacher candidates on STEAM Education
  1. Tez No: 677814
  2. Yazar: ERHAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ERASLAN TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: STEAM Eğitimi, STEM, Sanat, Görsel Sanatlar Öğretmen Adayları, STEAM Education, STEM, Art, Visual Arts Teacher Candidates
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı STEAM Eğitimi ve Görsel sanatlar öğretmen adaylarının STEAM eğitimi hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Bu doğrultuda görsel sanatlar öğretmen adaylarının STEAM Eğitimi hakkındaki görüşlerini farklı değişkenlere göre (cinsiyet, mezun oldukları okul türü, sınıf düzeyi ve daha önceden STEAM deneyimi) farklılık gösterme durumları belirlenmiştir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören görsel sanatlar öğretmen adayları oluşturmaktadır. Toplanan veriler araştırmacı tarafından geliştirilen görsel sanatlar öğretmen adaylarının STEAM eğitimi hakkındaki görüşleri ölçeği ile toplanmıştır. Ölçek beşli likert tipinde ve 15 maddeden oluşmaktadır. Araştırmada ulaşılan veriler bilgisayar ortamına aktarılmış verilerin analizinde SPSS26 ve AMOS26 istatistik paket programlarından yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilerin görsel sanatlar öğretmen adaylarının STEAM eğitimi hakkındaki görüşleri ölçeğinden aldıkları puanların cinsiyet, mezun olunan okul (Lise) türü ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlemlenmemiş ancak araştırmaya katılan katılımcıların daha önceden STEAM eğitimi ile ilgili bir deneyim yaşanması değişkeninde istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Bu araştırmada elde edilen bulgular sonucunda araştırmaya katılan görsel sanatlar öğretmen adaylarının genelinde STEAM eğitimine yönelik bakışlarının olumlu olduğu tespit edilmiş ve ölçekten alınan puanların cinsiyet, mezun olunan okul(lise) türü, sınıf düzeyi gibi değişkenlerde farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to determine the views of STEAM Education and Visual Arts teacher candidates about STEAM education. In this direction, it was determined that the visual arts teacher candidates' views on STEAM Education differ according to different variables (gender, type of school they graduated from, grade level, and previous STEAM experience). Method: In this study, descriptive survey model, one of the quantitative research methods, was used. The study group of the research consists of visual arts teacher candidates studying at Atatürk University, Faculty of Education. The collected data were collected with the visual arts teacher candidates' opinion scale about STEAM education developed by the researcher. The scale is in five-point Likert type and consists of 15 items. The data obtained in the research were transferred to the computer environment and SPSS26 and AMOS26 statistical package programs were used in the analysis of the data. Findings: No statistically significant difference was observed in the data obtained from the research according to the scores of visual arts teacher candidates from the STEAM education scale, according to the variables of gender, type of school (High School) graduated and grade level, previous experience with STEAM education? There was a statistically significant difference in the variable. Conclusions: As a result of the findings obtained in this study, it was determined that the visual arts teacher candidates who participated in the research had a positive view of STEAM education in general, and it was revealed that the scores obtained from the scale did not differ in variables such as gender, type of graduated school (high school), class level.