Klarnet eğitiminde başlangıçta kullanılan tekniklerin eğitimci görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
The evaluation of the techniques used at the beginning in clarinet education in accordance with the trainer's opinions
  1. Tez No: 678015
  2. Yazar: ZEYNEP GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT KUBİLAY CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klarnet Eğitimi, Başlangıçta Kullanılan Teknikler, Üflemeli Çalgılar, Eğitimci Görüşleri, Clarinet Education, Techniques Used In the Beginning, Wind Instrument, Expert Opinions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, klarnet eğitimcilerinin mesleki deneyimleri ve bilgileri doğrultusunda başlangıç klarnet eğitiminde kullanılan yöntemleri ve teknikleri tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda klarnet eğitimcilerinin, başlangıçta kullanılan tekniklerin, eğitim materyalleri ve kullanımının, teknik çalışmalar ve önerilerinin neler olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, çalışmanın amacına uygun olarak nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklemini klarnet alanında eğitim veren 17 eğitimci oluşturmaktadır. Araştırmadaki veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulmuş 23 soruluk yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, seçilen klarnet eğitimcilerinin görüşleri alınmış ve veriler analiz edilerek bulgular bölümünde sunulmuştur. Eğitimcilerden alınan cevaplar değerlendirilerek araştırmacıların verdikleri cevaplar üzerinden ortak kavramlar kod olarak belirlenmiştir. Eğitimcilerden alınan görüşler doğrultusunda klarnet eğitimi konusunda başlangıçta kullanılan tekniklerin neler olduğu tespit edilerek tablolarda analiz edilmiştir. Anket formunda, öğrencinin fiziksel uygunluğu ve klarnet seçimi, duruş-tutuş-üfleme teknikleri, öğretim teknik ve yöntemler, teknik ve öğretici materyallerin kullanımına yönelik 4 boyut yer almaktadır. Bu çalışmada eğitimci görüşlerinin ışığında klarnet eğitiminde başlangıçta kullanılan tekniklere yönelik ortak ve farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Araştırmanın sonucunda, bu araştırmada kullanılan veri toplama aracının Uluslararası düzeydeki eğitimcilere uygulanabilmesi, klarnet kapsamında ele alınan konular eğitimciler tarafından irdelenip bireysel eğitim programlarında da yer verilmesi ve araştırmada bütün boyutlarda elde edilen verilerin öğrenciler tarafından değerlendirilerek kendi çalışmalarında kullanmaları gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the methods and techniques used in the beginning phase of clarinet education in accordance with the occupational experience and knowledge of the clarinet instructors. The techniques used by the clarinet instructors in the beginning phase of the education, along with the educational materials, technical studies and suggestions have been determined in line with this objective. In the research, the phenomenology pattern, as one of the qualitative research methods, was used oriented at the objective of the study. The population of the research comprises of 17 experts in the field of clarinet education. The required data was collected through an interview form, structured with 24 questions that were prepared by the researchers. Oriented at this purpose, the opinions of the selected clarinet instructors were obtained, while presenting the relevant data in the“Findings”section after being analyzed, accordingly. By means of analyzing the answers given by the experts, the common terms used were settled as codes based on the answers given by the researchers. In line with the opinions received from the educators, the techniques used in the beginning of clarinet education were determined and analyzed in the tables. The Expert Opinion Form comprises of 4 main aspects, which are oriented at“the physical fitness of and the selection of clarinet by the student”,“posture, holding and winding techniques”,“education, techniques and methods”,“use of technical and educational materials”. In this study, in the light of the educator's views, common and different views on the techniques used in the clarinet education at the beginning have emerged. In this study, various suggestions have been presented, which are as follows: the data collection tool used in this research should be used on the educators in international levels; the issues that are covered within the scope of the clarinet training should be deeply examined by the educators, as well as being included within the individual education programs; and the data acquired in all levels throughout the research should be evaluated by the students, thus being used in their own studies.