Lojistik yeteneklerin tedarik zinciri çevikliği üzerindeki etkisinde hizmet odaklılığın rolü: Lojistik sektöründefaaliyet gösteren işletmeler üzerine bir uygulama
The meditiation role of service orientation in the effect oflogistics capabilities upon supply chain agility: An application on enterprises operating in the logistics sector
- Tez No: 678025
- Danışmanlar: PROF. DR. PELİN KANTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik yetenekler, hizmet odaklılık, tedarik zinciri çevikliği, Logistics capabilities, service orientation, supply chain agility
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Tez çalışmasının temel amacı, lojistik sektöründe işgörenlerin lojistik yeteneklerin tedarik zinciri çevikliği üzerinde etkisinde hizmet odaklılığın rolü ele alınmaktadır. Bu bağlamda, lojistik yetenekler, tedarik zinciri çevikliği, hizmet odaklılık arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın kuramsal çerçevesini lojistik yetenekler, tedarik zinciri çevikliği ve hizmet odaklılık kavramlarının açıklanması, bu kavramların oluşumunun incelenmesi oluşturmaktadır. Ayrıca bahsi geçen kavramların amaç ve önemleri, birbirleriyle olan ilişkileri de irdelenmektedir. Literatürde; lojistik yetenekler, tedarik zinciri çevikliği ve hizmet odaklılık altında yatan ortak prensipler, müşteriye değer vermek, değişikliklere hazır olmak ve hasarsız/ kusursuz hizmet sürecinden oluşmaktadır. Tez çalışmasının araştırma kısmında, değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenerek araştırma modeli göz önüne alınarak bağımsız değişken ve bağımlı değişkenler arasındaki ilişkilerin açıklanması amaçlanmaktadır. Araştırma amacı çerçevesinde, İstanbul ili ve Kocaeli'nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren lojistik işletmelerinin beyaz yaka 124 işgören ile gerçekleştirilen anket çalışması doğrultusunda elde edilen veriler ile faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri değerlendirilmiştir. Araştırmalar sonucunda tespit edilen bulgular neticesinde; lojistik yetenekler, tedarik zinciri çevikliği ve hizmet odaklılık değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu kabul edilmiştir. Bunlara ilaveten, araştırma modelindeki bağımsız değişkenlerin (lojistik yetenekler), aracı değişken (hizmet odaklılık) ve bağımlı değişkenleri (tedarik zinciri çevikliği) etkileme düzeyleri ile bağımsız değişken, aracı değişken ve bağımlı değişkenlerin aralarındaki etkileşim düzeyleri ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to examine the role of service orientation in the impact of logistics capabilities on supply chain agility of emplyees in the logistics industry. In this context, it is aimed to determine the relationships between logistics capabilities, supply chain agility and service orientation. The theoretical framework of the study consists of explaining the concepts of logistics capabilities, supply chain agility and service orientation, and examining the formation of these concepts. In addition, the purposes and importance of the aforementioned concepts and their relations with each other are also examined. The common principles underlying logistics capabilities, supply chain agility and service orientation include valuing the customer, being ready for changes and an undamaged / flawless service process as mentioned in the literature. In the research part of the thesis, it is aimed to explain the relationships between independent variables and dependent variables by determining the relationships between variables and taking into account the research model. Within the scope of the research, factor analysis, correlation and regression analysis were made with the data obtained from the survey conducted with 124 white collar employees of logistics companies operating in the provinces of Istanbul and Gebze which is a district of Kocaeli. As a result of the findings; It has been accepted that there is a statistically significant relationship between the variables of logistics capabilities, supply chain agility and service orientation. In addition to these, the effect levels of independent variables (logistic capabilities) in the research model on mediating variable (service orientation) and dependent variable (supply chain agility) and the interaction levels between independent variables, mediating variables and dependent variables are discussed.