Günümüzde değişen beden algısı ve bedenin yeniden inşası
The changed body perception today and reconstruction of the body
- Tez No: 678054
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞILAY GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Beden, Postmodernizm, Sağlık, Güzellik, Medya, Body, Postmodernism, Health, Beauty, Media
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma, Postmodern Dönem'de bedeni postmodernizmin belirleyici mitleri çerçevesinde ele almayı amaçlamaktadır. Antik Çağlarda kutsanan beden, Orta Çağ dönemine gelindiğinde din ve kilise etkisiyle aşağılanmaya başlanmıştır. Aydınlanma ve Rönesans dönemi sonrasında aklın ve bilimin ön plana çıkarılmasına bağlı olarak beden, özgürlüğüne ve kutsallığına kavuşmak için bir çaba içerisine girmiştir. Bedenin özgürleşme çabası, modern dönem sonrası iktidarın beden üzerindeki denetimi sebebiyle mümkün olmamıştır ve beden, sosyal bir yapı olarak ele alındığı için bireyler de beden politikalarıyla karşılaşmıştır. Postmodern dönem, bireye modern dönemde yitirdiği özgürlüğü geri vermeyi ve bireyleri kitlelerden çekmeyi vaat etmiştir. Aynı zamanda postmodernizm, bütüncül ve genelleyici bakış açısı yerine özgünlüğü ve farklılığı savunduğu için toplumsal alana ait birçok kavramı değişime sürüklemiştir. Bu kavramların başında sağlık, hastalık, güzellik, çirkinlik, estetik gelir. Bu söylemler çerçevesinde beden, postmodern dönemde yeniden inşa edilmektedir. Bedenin görünme alanları olan sağlık, medya ve güzellik sektörü içerisinde bedenler, endüstriyel bir alanda üretilerek tüketilmektedir. Beden, gündelik yaşam pratiklerinin içerisinde yer alan mikro ve çoğul bir denetim mekanizmasıyla denetlenmeye devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
This work aims to deal with the body with the determining myths of postmodernism in the postmodern period. The body, which was consecrated in Ancient Times, started to be humiliated under the influence of religion and church in the Medieval. After the Enlightenment and Renaissance period, depending on the foreground of the mind and Science, the body made an effort to attain its liberty and sanctity. The liberation effort of the body wasn't possible in the modern period due to the control of the power over the body and since the body is considered as a social structuve, individuals have also encountered body politics. The postmodern period promised to give the individual back the liberty they lost in the modern period and to retract individuals from the masses. Also, postmodernism has changed many notions of the social field as it advocates originality and difference defended than a holistic and generalizing perspective. Some of these notions ara health, illness, beauty, ugliness, aesthetics. Within the framework of these discourses, the body is reconstructed in the postmodern period. The body appears in these areas due to the reconstruction of institutions such as health, media and beaty, which were transformed int he pleasure and consumption Culture of the postmodern period, on an industrial area. In the health, media and beauty sectors, which are the visible areas of the body, bodies are produced and be consumed in an industrial area.The body continues to be controlled by a micro and multiple control mechanism included in daily life practices.