Üniversite öğrencilerinin nomofobi düzeylerinin, korku düzeyleri ve obsesif kompulsif yakınmalarının türü ve şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
A comparative research on the investigation of nomophobia levels of college students in accordance with fear levels and type and violence of obsessive compulsive approaches
- Tez No: 678055
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN DİLBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon, Nomofobi, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Korku Düzeyi, Korku, Smartphone, Nomophobia, Obsessive Compulsive Disorder, Fear Level, Fear
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılıkları ve nomofobi düzeylerini; obsesif kompülsif bozukluk düzeyleri, korku seviyesi, yaş, sınıf düzeyi, anne–baba eğitim düzeyi, ailenin ekonomik düzeyi ve anne-babanın medeni durumu açısından incelemektir. Araştırmamızın daha önce yapılmamış olması, literatüre katkı sağlaması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırmanın katılımcılarını, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı İstanbul, Ankara, Samsun, Konya ve Eskişehir illerinde bulunan Gençlik Merkezlerine üye; ve belirtilen illerdeki üniversitelerde eğitim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmaya katılanların %50,5'ini 296 kişi ile kadın katılımcılar, %49,5'ini 290 kişi ile erkek katılımcılar oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri katılımcılara uygulanan Kişisel Bilgi Formu, Nomofobi Ölçeği (NMP-Q), Korku Tarama Ölçeği ve Maudsley Obsesif Kompülsif Soru Listesinden (MOKSL) elde edilen verilerle toplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların analizinde IBM SPSS 24 programı kullanılmıştır. Hipotezlerin sınanmasında Pearson Korelasyonu, bağımsız örneklem T-Testi, tek yönlü varyans, çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmış ve değişkenler normal dağılıma uygunluk gösterdiği için analizlerde Parametrik Analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, nomofobi düzeyi ve katılımcıların yaşları ve cinsiyetleri arasında anlamlı bir korelasyon bulunamamıştır. Nomofobi düzeylerinin anne ve baba eğitim düzeylerine ve ailenin ekonomik düzeyine göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Ancak nomofobi düzeylerinin katılımcıların anne-babalarının birliktelik durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Buna göre anne babası ayrı bireylerin nomofobi düzeyi anne babası birlikte olanlara oranla anlamlı biçimde artmaktadır. Nomofobi toplam puanı ile MOKSL toplam puanı arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir korelasyon bulunmuştur. Nomofobi toplam puanı ile tehlike ve ölüm korkusu, bilinmeyen korkusu, hayvan korkuları, aile korkuları ve yaralanma korkuları arasında anlamlı korelasyonlar bulunamamıştır, ancak nomofobi toplam puanı ile tıbbi ve sosyal müdahale korkuları ve sosyal korkular arasında anlamlı ve pozitif yönlü korelasyonlar bulunmuştur. MOKSL toplam puanının Nomofobi toplam puanını yordayıcılığı çoklu doğrusal regresyon analizi ile incelenmiş olup, çevrimiçi bağlantıyı kaybetme rahatlıktan feragat etme ve Nomofobi toplam puanı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Korku Tarama Ölçeğinin Nomofobi ölçeği üzerine yordayıcılığını tespit etmek amacıyla yapılan regresyon analizinde, Nomofobinin tüm alt ölçeklerinin Korku Tarama Ölçeğinin alt ölçeklerini istatistiksel olarak açıkladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the relations between smartphone addiction and nomophobia levels with obsessive-compulsive disorder levels, fear levels and also age, class level, parental education level, economic level of the family, marital status of parents among university students. The participants of the study consisted of students who are the members of Youth Centers and studying in İstanbul, Ankara, Samsun, Konya ve Eskişehir cities which are the members of Ministry of Youth and Sports of the Republic of Turkey. 50.5% of the participants are female participants with 296 people and 49.5% are male participants with 290 people. The data of the study were collected by using Personal Information Form, Nomophobia Scale (NMP-Q), Fear Survey Schedule and Maudsley Obsessive Compulsive Inventory (MOCI). The independent variables in the study were obsessive compulsive disorder, fear, age, class level, parental education level, economic level of the family and marital status of the parents, while dependent variable was nomophobia. IBM SPSS 24 program was used in the analysis of the findings obtained in the study. Pearson Correlation, independent sample T-Test, one-way variance, multiple linear regression analysis were used to test the hypotheses, and Parametric Analysis methods were used in the analyzes because the variables were compatible with normal distribution. According to the results of the study, no significant correlation was found between the level of nomophobia and the age and gender of the participants. It was found that the levels of nomophobia do not differ according to the education levels of the parents and the economic level of the family. However, it was found that the levels of nomophobia differed significantly according to the togetherness of the parents of the participants. Accordingly, the nomophobia level of individuals whose parents are separate increases significantly compared to those whose parents are together. A significant and positive correlation was found between the total score of nomophobia and the total score of MOCL. No significant correlations were found between nomophobia total score and fear of danger and death, fear of the unknown, animal fears, family fears, and fears of injury, but significant and positive correlations were found between nomophobia total score and fears of medical and social intervention and social fears. The prediction of MOCL total score on Nomophobia total score was examined by multiple linear regression analysis, and the total score of Nomophobia and losing online connection was found to be statistically significant. In the regression analysis conducted to determine the predictability of the Fear Survey Schedule on the Nomophobia Scale, it was observed that all subscales of nomophobia explained the subscales of the Fear Survey Schedule statistically.