Süt fabrikalarında gürültünün iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi
Occupational health and safety of noise in milk factories review in terms
  1. Tez No: 678122
  2. Yazar: EMİNE ÇAKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Süt ve süt ürünleri üretimi, tarım, iş sağlığı ve güvenliği, fiziksel riskler, gürültü, gürültü maruziyet değeri, Milk and dairy production, agriculture, occupational health and safety, physical risks, noise, noise exposure value
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Süt ve süt ürünleri Türkiye'de üretilen gıda ürünlerinin başında gelmektedir. İçme sütü başta olmak üzere süt ürünlerine talebin artması tüketime arz edilen süt üretimini arttırmıştır. Ülkemizde küçük işletmelerde işlenen süt teknolojik gelişmelerle birlikte daha büyük işletmelerde işlenmeye devam etmiştir. İş sağlığı ve güvenliği açısından çalışanlar çeşitli risklerle karşılaşmaktadır. Süt fabrikalarındaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenler çalışan sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu çalışmada fiziksel risklerden biri olan gürültü üzerine araştırma yapılmıştır. Süt fabrikasında üretimde kullanılan makineler ve araçlar gürültüyü oluşturan kaynakların başında gelmektedir. Bir süt işletmesinde imalat, paketleme ve sevkiyat bölgelerindeki belirlenen noktalarda gürültü ölçümü yapılmıştır. Ölçüm sonuçlarına göre bazı bölgelerde gürültü maruziyet değerlerinin, ÇSGB'nın belirlediği değerlerden yüksek çıktığı tespit edilmiştir. Gürültü kaynağının nedeni ve alınacak önlemlere yönelik araştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Milk and dairy products are at the forefront of food products produced in Turkey. Drinking milk first increasing demand for dairy products has increased the production of mil supplied to consumption. In our country, milk processed in small enterprises is bigger with technological in enterprises. A variety of employees in terms of occupational health and safety faced with risks. Physical, chemical ve biological factors working in dairy plants can affect health negatively. In this study, one of the physical risks, noise research has been done. The manhines and tools used in production n the dairy factory is one of the sources that make up. Manufacturing, packaging and shipping in a dairy enterprise noise measurement as made at the designated points in the tegions. Some according to the measurement results noise exposure values in regions are higher than the values determined by ÇSGB has been identified. Research on the cause of the noise source and the measures to be taken it is made.