Mevzû nitelikli Kudsî rivayetlerin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 678125
  2. Yazar: BAHRİ KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Rivayet, Kudsî, Mevzû, Mevzuat Edebiyatı, Hadith, Narrative, Qudsî, Mavzû, Mavzûat Literature
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Mevzu nitelikli kudsî rivayetlerin değerlendirilmesini amaçlayan bu çalıĢma; GiriĢ, iki ana bölüm ve sonuç baĢlıklarından oluĢmaktadır. Birinci bölümde çalıĢmanın temel kavramları üzerinde durulmuĢtur. Bu anlamda öncelikle rivayet kavramı incelenerek Araplarda, Ġslam‟ın geldiği dönemde ve diğer milletlerde rivayetin ne anlamda kullanıldığı ve rivayete verilen önem aktarılmıĢtır. Daha sonra hadis kavramının tanımına yer verilmiĢtir. Hadisler, sıhhat dereceleri ve kaynakları bakımından ikiye ayrılarak her biri ayrı baĢlık altında incelenmiĢtir. Bu incelemeler sırasında araĢtırmanın temelini oluĢturması sebebiyle „kudsî‟ ve „mevzû‟ kavramları üzerinde özellikle durularak söz konusu kavramlar daha kapsamlı bir Ģekilde ele alınmıĢtır. Birinci bölüm hadis uydurma faaliyetlerinin baĢlangıcı, sebepleri ve daha çok kimler tarafından uydurulduğu gibi konulara değinilerek sonlandırılmıĢtır.İkinci bölümde ise çeĢitli mevzuat kaynaklarının taranması sonucu elde edilen ve sayıları tekrarları ile birlikte 90 civarında olan kudsî nitelikli mevzû rivayetlerden, tekrarların çıkarılmasıyla geriye kalan 46 rivayetin incelenmesine geçilmiĢtir. Söz konusu rivayetler konularına göre birtakım baĢlıklara ayrılmıĢ, her baĢlığın altında o konudaki rivayetler metinleri ile birlikte verilerek tahriçleri yapılmıĢtır. Rivayetler hakkındaki değerlendirmelere ise her baĢlığın sonunda ayrı ayrı yer verilmiĢtir. AraĢtırma elde edilen sonuçların, varılan kanaatlerin ve yapılan bazı önerilerin yer aldığı sonuç baĢlığıyla sonlandırılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to evaluate mawdu qualified qudsi narrations in this research .The research consists of an introduction, two main chapters and conclusion titles. In the first chapter, the basic concepts of the study are emphasized. In this sense, first of all, the concept of narration was examined and the meaning of the narration in the Arabs, the early period of Islam and other nations and the importance given to the narration were conveyed. Then, the definition of the concept of hadith is given. The hadiths were divided into two, according to their degree of soundness and according to their source and the hadiths on these subjects were examined under different headings. During these examinations, the concepts of „qudsî‟ and „mavzû‟ were especially emphasized, as they formed the basis of the research and these concepts were discussed in a more comprehensive way. The first part is concluded by mentioning the beginning of the hadith fabrication activities, the reasons and mostly by whom they were fabricated. In the second part, about 46“Qudsi”narrations obtained by scanning various sources were examined. The narrations in question were divided into a number of titles according to their subjects and under each title, the narrations on the subject were given together with their texts and analyzed. Evaluations about the narrations are given separately at the end of each title. The research was concluded with the conclusion title, which includes the results obtained, the opinions reached and some suggestions made