Design and experiments of a virtual cathode oscillator
Sanal katot osilatörü tasarımı ve deneyleri
- Tez No: 678173
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ BERBER, DOÇ. DR. SERHAT ÇAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sanal katot osilatörü, ya da daha çok bilinen adıyla virkatör, temelde bir vakum haznesi içinde bulunan, patlamalı elektron yayınımı ile çalışan bir katot, transparan bir anot ve bir çıkış penceresinden oluşan bir yüksek güçlü mikrodalga (YGM) kaynağıdır. Katot, darbeli bir güç kaynağı tarafından sürülür ve alan yükü sınırlı bir elektron demeti yayar. Elektron demeti transparan anodu geçtikten sonra bir sanal katot oluşturur. Bu sanal katodun salınımı, mikrodalga aralığında elektromanyetik radyasyon üretir. Virkatörlerin bazı verimlilik sorunları olmasına rağmen, bu kaynaklar, görece basit geometri, harici manyetik alana ihtiyaç olmaması ve patlayıcı üreteçlerle çalışmalarını sağlayan düşük empedans gibi nedenlerden dolayı hala ilgi çekicilerdir. Ayrıca, refleks triyot gibi bazı tip virkatörler, kullanıcının anot ile katot arasındaki mesafeyi değiştirerek frekansı ayarlamasına izin verir. Refleks triyot konfigürasyonunda, anot pozitif darbe ile beslenir ve katot topraklanır. Bu çalışmada, bir refleks triyot virkatör tasarlanmış ve deneysel olarak test edilmiştir. Ayrıca hem virkatörü tasarlamak hem de önemli olan parametreleri öngörebilmek için benzetim çalışması yapılmıştır. Geliştirilen virkatör, farklı boyut ve profillere sahip kadife katotlar ile test edilmiştir. Katot geometrilerini karşılaştırmak ve optimize etmek için, düzlemsel ve Ernst profilli katotların kullanıldığı virkatörün üretilen elektrik alan şiddeti değerleri, bir D-dot sensörü ve dijital depolama osiloskobu ile ölçülmüştür. Hav yoğunluğu, iplik boyutları ve atış sırasındaki basınç değişimi gibi kadife kumaş özellikleri detaylı olarak incelenmiştir. Ayrıca virkatörlere genel bir bakış, virkatörlerin tarihçesi ve analitik hesaplamalar da bu çalışmada sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The virtual cathode oscillator, shortly vircator, is a high-power microwave (HPM) source, which basically consists of an explosively emitting cathode, a transparent anode, and an output window in a vacuum chamber. The cathode is driven by a pulsed power source and emits a space-charge-limited electron beam. When the beam passes the transparent anode, it forms a virtual cathode. The oscillation of this virtual cathode generates electromagnetic radiation in the microwave range. Although vircators have some efficiency problems, these sources are still attractive due to the relatively simple geometry, no need for an external magnetic field, and low impedance, which enables them to work with explosive generators. Furthermore, some types of vircators, such as the reflex triode, allow the user to tune the frequency by changing the distance between the anode and the cathode. In the reflex triode configuration, the anode is positively pulsed, and the cathode is grounded. In this study, a reflex triode vircator was designed and experimentally tested. The simulation work was also done both to design the vircator and to predict the significant parameters. The developed vircator was tested with velvet cathodes, which have different sizes and profiles. The generated electric field strengths of the vircator with planar and Ernst-profiled velvet cathodes were measured by a D-dot sensor and a digital storage oscilloscope to compare and optimize the cathode geometry. The characteristics of the velvet fabric were also investigated in detail, such as tuft density, fiber dimensions, and the pressure change during operation. A complete overview and history of the vircators and analytical calculations were also given.
Benzer Tezler
- Çok çıkışlı LLC rezonans çeviricilerde transformatör değişkenlerinin devrenin verimine etkisinin tespitine katkılar
Contributions to determining the effect of transformer parameters on efficiency of multi-output resonant converters
MUSTAFA KÜÇÜKKURU
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiElektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA AHMET KOCABAŞ
- Design of virtual concurret engineering environment for new product development process
Yeni ürün geliştirme süreci için sanal bir eşzamanlı mühendislik ortamının geliştirilmesi
CEM TAYLAN ÖZSİPAHİ
Yüksek Lisans
İngilizce
1997
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiBoğaziçi ÜniversitesiPROF. DR. ALİ RIZA KAYLAN
- Haptic rendering of textures on touch surface using ultrasonic actuation
Sanal dokuların ultrasonik eyleme tekniği ile titretilen bir ekranda dokunsal görüntülenmesi
MUHAMMAD KHURRAM SALEEM
Doktora
İngilizce
2019
Makine MühendisliğiKoç ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Prof. Dr. ÇAĞATAY BAŞDOĞAN
- Lojik devreleri için sanal bir laboratuvarın geliştirilmesi
Development of a virtual laboratory for logic circuits
ZEKERİYA AKÇAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolSüleyman Demirel ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY AYDOĞAN
- Zemin mekaniğinde endeks deneyleri için internet tabanlı bir uygulamanın geliştirilmesi
Development of a web-based application for index tests in soil mechanics
MUHAMMET DİNGİL
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Bilim ve Teknolojiİskenderun Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MURAT ÖRNEK