Türk spor gazetelerinin haber üretiminde sosyal medyanın etkisi
Effect of social media on Turkish sports newspapers news production
- Tez No: 678237
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL AKAYDIN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Spor, Journalism, Sports
- Anahtar Kelimeler: Haber, Gazete, Sosyal medya, Gazeteci, News, Newspaper, Social media, Journalist
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
İnternet kullanımının evimize hatta cep telefonlarımıza kadar girmesi yaşamımızı etkilemektedir. Bu etkileşimden gazetecilik de kendini yenileme zorunluluğu hissetmektedir. Haberin hızlı tüketilmesi gazeteleri ikinci plana iterken sosyal medyayı ön plana çıkarmaktadır. Spor haberleri yapan muhabirler, kendini bu değişime ayak uydurmak zorunda hissetmektedir. Bu varsayımdan hareketle günlük spor gazeteleri Fanatik ve Fotomaç'ta çalışan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş muhabirleriyle derinlemesine görüşme yapılarak sosyal medyanın haber yapma üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Bu kapsamda 10 soru üzerinden muhabirlere sorular sorulmaktadır. Görüşmeler sonunda haber yaparken muhabirlerin sosyal medyadan oldukça etkilendiği gözükmektedir. Sosyal medyanın gücüne inanan muhabirler ayrıca bu mecranın yeni bir iş kapısı olduğunu da doğrulamaktadırlar. Gazeteler haberin hızına yetişmek için sosyal medyayı etkin kullanmaktadır. Literatür taraması ve derinlemesine mülakatla yapılan araştırmada elde edilen bulgular geleneksel medya ile teknolojinin hayata kattığı sosyal medya kıyaslanarak sonuca gidilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our life has been affected by internet using which has been inside homes and even on mobile phones. Therefore, journalism is forced to renewal obligation from this interaction. While newspapers are pushed to the second plan, on the other hand, it brings social media the first place because of fast consumption of news. Thus, sports journalists are trying to keep step with to this change. Based on this assumption, the impact of social media on reporting is investigated by in-depth interview the reporters of Galatasaray, Fenerbahçe and Beşiktaş who work in the daily sports newspapers Fanatik and Fotomaç. In this context, 10 questions are asked for reporters. At the end of the in-depth interviews it is seen that the reporters are highly influenced by the social media while making the news. Reporters confirm that this medium is a new job for them who also believe in power of social media. Newspapers and journalists use social media effectively to catch pace of news. The findings of the research conducted with literature review and in-depth interviews are compared with traditional media and social media that technology brings to life.