Ego sağlamlığı ve mizaç özelliklerinin okul öncesi çocukların ruhsal uyumlarına etkisi
The effect of ego resilience and temperament traits on preschool children's mental adaptation
  1. Tez No: 678247
  2. Yazar: AYŞE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÖZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsal Uyum, Ego Sağlamlığı, Mizaç Özellikleri, Okul Öncesi Dönem Çocuğu, Mental Harmony, Ego Resilience, Temperament Traits, Preschool Child
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada ego sağlamlığı ve mizacın okul öncesi dönem çocuklarının ruhsal uyumuna etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma grubunu 5-6 yaş arası, okul öncesi dönem çocuğa sahip olan 311 anne oluşturmuştur. Veri toplamada Çocuk Ego Sağlamlığı Ölçeği, Çocuklar İçin Mizaç Ölçeği (ÇİMÖ) ve Hacettepe Ruhsal Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle parametrik olmayan testlerden Spearman Brown Korelasyon analizi, Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis-H Testi ve Chaid analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda çocukların ego sağlamlık düzeylerinin cinsiyet, kardeş sayısı, doğum sırası, anne-baba yaşı, anne-baba öğrenim durumu ve aile yapısına göre farklılık göstermediği belirlenmiştir. Çocukların ruhsal uyumlarının cinsiyet, kardeş sayısı, doğum sırası, anne-baba yaşı ve aile yapısına göre farklılık göstermediği; annesi lise mezunu olan çocukların ruhsal uyumlarının annesi lisans mezunu olan çocuklardan ve babası ortaokul mezunu olan çocukların ruhsal uyumlarının babası lise, ön lisans ve lisans mezunu olanlardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çocukların yakınlık ve uyum ile duygusal duyarlık mizaç özellikleri arttıkça ego sağlamlıklarının azaldığı; çocukların yakınlık ve uyum, tepkisellik durumu, dikkat ve sebatkarlık, ritmiklik ve duygusal duyarlık mizaç özellikleri arttıkça çocukların ruhsal uyumlarının da arttığı belirlenmiştir. Çocukların ego sağlamlık düzeylerinin ruhsal uyumları üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Çocukların ruhsal uyumları üzerinde en etkili faktörün tepkisellik durumu mizaç özelliği olduğu, tepkisellik durumu mizaç özelliği arttıkça çocukların ruhsal uyumlarında anlamlı düzeyde artış olduğu belirlenmiştir. Tepkisellik durumu mizaç özelliği düşük olup ritmiklik mizaç özelliğine sahip, tepkisel davranışları orta düzeyde olup düşük aktiviteye, yüksek duygusal duyarlığa, yakınlık ve uyuma sahip çocukların ruhsal uyumlarının daha iyi düzeyde olduğu, kısaca olumlu mizaç özelliklerinin çocukların ruhsal uyumlarına olumlu yansıdığı saptanmışır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of ego resilience and temperament on the psychological adjustment of preschool children. The study group was composed of 311 mothers who can participate online have preschool children aged 5-6. Child Ego Resilience Scale, Temperament Scale for Children and Hacettepe Mental Adjustment Scale were used in data collection. Since the data did not show normal distribution, Chaid analyzes were performed using Spearman correlation test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test among nonparametric tests. As a result of the research, it was determined that children's ego resilience levels did not differ according to gender, number of siblings, birth order, age of parents, parental education status and family structure. Children's mental harmony did not differ according to gender, number of siblings, order of birth, age of parents and family structure; It was determined that the mental harmony of the children whose mother graduated from high school was higher than that of the children whose mother graduated from the undergraduate degree, and the mental harmony of the children whose father graduated from secondary school was higher than those with a high school, associate degree and bachelor's degree. It was determined that as children's temperamental characteristics of intimacy and harmony and emotional sensitivity are increase their ego resilience levels are decrease. It was determined that as children's intimacy and harmony temperamental characteristics, responsiveness, attention and perseverance, rhythmicity and reliance are increase their mental harmonies are increase, too. It was determined that children's ego resilience levels had no meaningful effect on their mental harmony. It has been determined that the most effective factor on children's mental adjustment is the reactivity status temperament feature, and as the reactivity status temperament increases, there is a significant increase in the mental adjustment of the children. It has been determined that from the children with low and middle reactivity temperament traits, rhythmic temperament, low activity, high emotional sensitivity, intimacy and harmony temperament traits children have a better psychological adjustment. In short, positive temperament characteristics have a positive effect on children's mental adjustment.