60-72 aylık çocuklarda ego sağlamlık düzeylerinin öz düzenleme becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of ego resilience levels on self-regulation skills in children aged 60-72 months
  1. Tez No: 908279
  2. Yazar: NURAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL KESKİNKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: 60-72 Aylık Çocuklar, Ego Sağlamlığı, Öz Düzenleme Becerileri, 60-72 Month Old Children, Ego Resilience, Self-Regulation Skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Araştırma, 60-72 aylık çocukların ego sağlamlık düzeylerinin öz düzenleme beceri düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve metot: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılacaktır. Araştırma evrenini; Şanlıurfa ili Siverek ilçesinde okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim gören 60-72 aylık çocuklar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi, yapılan güç analizi sonucunda 340 çocuk olarak belirlenmiştir. Araştırmada veriler ebeveynlerin doldurduğu“Kişisel Bilgi Formu”ile çocukların öğretmenlerinin doldurduğu“Çocuk Ego Sağlamlığı Ölçeği”ve“4-6 Yaş Çocuklarına Yönelik Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği (Öğretmen Formu)”aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizinde; korelasyon, regresyon analizi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve t-testi teknikleri ile analizleri kullanılmıştır. Bulgular: 60-72 aylık çocukların ego sağlamlığı genel ortalaması 5.36±0.89 (orta üstü düzey), öz düzenleme becerileri genel ortalaması 3.97±0.71 (orta üstü düzey) olarak tespit edilmiştir. Ego sağlamlığı puan ortalaması cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, doğum sırası, anne öğrenim durumu ve baba öğrenim durumuna göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Öz düzenleme becerileri puan ortalaması cinsiyet, yaş, anne öğrenim durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterirken; kardeş sayısı, doğum sırası ve baba eğitim durumuna göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Ego sağlamlığı genel ölçeği ile öz düzenleme becerileri genel ölçeği arasında anlamlı, orta düzeyde ve pozitif bir ilişki; ego sağlamlığı genel ölçeği ile engelleyici kontrol, dikkat ve çalışma alt boyutları arasında anlamlı, düşük düzeyde ve pozitif bir ilişki vardır. Sonuç: 60-72 aylık çocukların ego sağlamlıklarının öz düzenleme becerilerini anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to determine the impact of ego resilience levels of children aged 60-72 months on their self-regulation skills. Material and Method: The study utilizes a relational survey model, a quantitative research method. The population of the study consists of children aged 60-72 months attending preschool education institutions in Siverek district of Şanlıurfa province, Turkey. The sample size was determined as 340 children through power analysis. Data were collected using a“Personal Information Form”filled out by parents, the“Child Ego Resilience Scale”and the“Self-Regulation Skills Scale for 4-6 Year Old Children (Teacher Form)”filled out by teachers. Data analysis employed correlation analysis, regression analysis, one-way analysis of variance (ANOVA), and t-test techniques. Results: The overall mean score for ego resilience of 60-72-month-old children was found to be 5.36±0.89 (upper-middle level), and for self-regulation skills, it was 3.97±0.71 (upper-middle level). Ego resilience score averages were not significantly different based on gender, age, number of siblings, birth order, mother's education level, or father's education level. Self-regulation skills score averages showed significant differences based on gender, age, and mother's education level, but not based on number of siblings, birth order, or father's education level. There is a significant, moderate, positive relationship between the overall ego resilience scale and the overall self-regulation skills scale. There is also a significant, low, positive relationship between the overall ego resilience scale and the inhibitory control, attention, and working memory sub-dimensions. Conclusion: It is concluded that the ego resilience of 60-72-month-old children significantly predicts their self-regulation skills.