Bankaların para üretim süreci: Kısmi rezerv sistemi üzerine bir animasyon çalışması
Money production process of banks: An animation study on the fractional reserve system
- Tez No: 678402
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kısmi Rezerv, Animasyon Geliştirme, Para Üretme, Fractional Reserve, Simulation Development, Making Money
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bankaların finansal sistemdeki rolü ve fonksiyonları, hem mali politikalar hem para politikaları hem de devlet politikalarını etkilediği için önem arz etmektedir. Bankaların borç (kredi) verirken, bünyesindeki mevcut mevduatları mı kullandığı yoksa yeni para mı yarattığı sorusu geçmişten günümüze tartışılan bir konudur. Bankaların kredi kullandırırken mevcut mevduatları mı kullandığı yoksa yeni para mı yarattığı sorusu üzerine farklı zaman dilimleri içerisinde üç farklı sistem ortaya atılmıştır. Bu sistemlerin en eski olanı Bankaların Kredi Üretme Sistemi'dir. Bankaların Kredi Üretme Sistemi'ne göre her banka farklı muhasebe operasyonları ile kredi kullandırdığında, kullandırdığı kredinin tutarını kendisi yaratmış olmaktadır. Bir diğer ve aynı zamanda bu çalışmanın da odak noktası olan sistem ise Kısmi Rezerv Sistemi'dir. Kısmi Rezerv Sistemi'ne göre bankalar tek başına değil fakat finansal sistemde diğer bankalar ile bir bütün olarak para yaratabilmektedirler. Konu bu şekilde ele alındığında her banka finansal sistem içerisinde yalnızca bir finansal aracı konumundadır ve topladığı mevduatları ihtiyaç sahiplerine kredi olarak kullandırmaktadır. Soruya cevap arayan diğer bir sistem ise Finansal Aracılık Sistemi'dir. Finansal Aracılık Sistemi'ne göre bankalar finansal sistem içerisinde hem bir bütün olarak hem de tek başlarına finansal aracılık görevi üstlenirler. Sistem, bankaların da diğer finansal kuruluşlarla aynı operasyonel yetenekleri olduğunu ve mevduat toplayarak bu topladıkları mevduatları kredi olarak fon ihtiyacı olanlara kullandırdıklarını yani para üretme yeteneklerinin bulunmadığını savunur. Bu projenin temel çıkış noktası“bankalar para yaratabilir mi?”sorusunu cevaplayan 3 temel sistemden birisi olan Kısmi Rezerv Bankacılığı Sistemi üzerinde incelemeler yaparak bu sistemin işleyişini, süreçlerini ve ilgili muhasebe kayıtlarını bir animasyon üzerinde gösterme düşüncesidir. Kısmi Rezerv Bankacılığı üzerine geliştirilecek olan bu animasyon ile birlikte bankaların muhasebe operasyonlarını kullanarak havadan para yarattıkları sistemin, tüm detaylarıyla birlikte topluma gösterilmesi amaçlanmaktadır. İnsanlık için en güvenilir para tutma aracı olarak görülen bankaların aslında finansal sistemdeki gerçek işleyişini ve muhasebe organizasyonları sayesinde havadan nasıl kaydi para yaratabildikleri, geliştirilecek olan bu animasyon ile birlikte gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
Role and functions of banks in the financial system are of importance due to their effect on financial policies, monetary policies as well as government policies. It has been long debated whether banks use their existing deposits or create new money when granting loans (credit). Three different theories in different periods were suggested on whether banks use their existing deposits or create new money when granting credits. The oldest of the three is the Credit Creation Theory of Banking. According to Credit Creation Theory of Banking, each bank provides credits through different accounting operations and can create the money of provided credit. Another theory, also focal point of this study, is the Theory of Fractional Reserve Banking. According to the Theory of Fractional Reserve Banking, banks can create money not on their own but as a whole with all other banks within the financial system. When the issue is addressed within this regard, each bank is solely a financial intermediary within the financial system and provides their deposits as credits to those in need. Another theory seeking to answer this question is the Theory of Financial Intermediation. According to the Theory of Financial Intermediation, banks act as financial intermediaries both individually and as a whole within the financial system. This theory suggests that banks possess the same operational capacities with other financial institutions, take deposits and facilitate such deposits as credits to those in need of funds, and that they are not capable of creating money. Starting point of this project is conducting a study on the Theory of Fractional Reserve Banking, which is the 3 main theories that answer the question of“can banks create money?”, and demonstrate the functioning, processes and relevant accounting records of this system with a simulation. Along with this simulation, which will be developed on Fractional Reserve Banking, it is aimed to show the public with all the details of the system where banks make unfair profits by using their accounting operations. The actual functioning of banks, which are seen as the most reliable means of holding money for people, and how they are in the gravy through accounting organizations, will be shown along with this simulation, which will be developed