Gizli yangın risklerinin ortam havasıyla erken tespitinin incelenmesi: Ahşap tasarlama atölyesinde bir uygulama
Analysis of early detection of hidden fire risks with ambient air: An aplication in a wood design workshop
  1. Tez No: 678447
  2. Yazar: SUZAN ALTUNAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YAĞIMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yangın, Risk değerlendirmesi, Graham endeksi, Trickett endeksi, Oksijen azalma yüzdesi endeksi, Ahşap tasarlama atölyesi, Makine, Fire, Risk assessment, Graham ındex, Trickett ındex, Oxygen reduction percentage ındex, Wood designing workshop, Machinery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Yangın riski bütün iş yerlerinde meydana gelebilecek ve çeşitli tehlikelerden kaynaklanan bir risk olarak bilinmektedir. Genellikle acil durum planlarında ve tatbikatlarda kaçınılmaz olarak yangına karşı tedbirler ve çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışma kapsamında, yüksek yangın potansiyeli taşıyan ahşap tasarlama atölyelerinde ortam havası bileşenlerini kullanarak yangın tehlikesinin erken tespit edilmesi ve tehlikeli boyuta ulaşmadan müdahale edilmesi amaçlanmıştır. Yangın risklerinin oluşabileceği yüksek yerlerden biri olan ahşap tasarım atölyeleridir. Bu çalışmada, ahşap tasarım atölyesinde gaz ölçüm cihazları ile belirli periyotlarla ortamdaki hava bileşenleri ölçülüp ve elde edilen veriler ve destekleyici unsurlar ile aksiyon planı hazırlanmıştır. Multi gaz ölçüm cihazı kullanılarak çalışma yapılan alanda belirli periyotlarla anlık ölçümler alınmıştır. Elde edilen ortam havası bileşenleri Graham, Trickett ve Oksijen Azalma Yüzdesi Endeksleri kullanılarak değerlendirilip bu doğrultuda gizli bir yangın tehlikesinin mevcut olup olmadığı, mevcut ise hangi aşamada olduğu, yanan malzemenin cinsi ve yangının tehlike potansiyeli yorumlanmıştır. Daha sonra bu doğrultuda özellikle yangın için potansiyel tehlike oluşturabilecek atölyelerde kullanılan makine-teçhizat ve tüm uygulamalar ele alınmış ve FMEA ile PL yöntemleriyle makine tabanlı bir risk değerlendirmesi gerçekleştirilip mevcut durum irdelenmiştir. Sonuç olarak ahşap tasarlama atölyelerinde yangın riskinin erken tespit edip olası yangın riskinin önüne geçilebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fire risk is known as a risk that can occur in all workplaces and arises from various hazards. In general, fire-fighting steps and research are usually performed in emergency plans and practices. Within the scope of this study, it is intended to detect the fire hazard early in the wood design workshops using ambient air components with high fire potential and to intervene before reaching the hazardous size. Wood designing ateliers are among the high places where fire hazards can occur. In this study, the air components in the environment are measured at certain periods in the wood designing atelier using gas measuring devices, and an action plan is prepared with the data obtained and the supporting elements. Instant measurements were taken using multi gas measuring device at certain periods in the study field. Using Graham, Trickett and Oxygen Reduction Percentage Indices, the ambient air components obtained are evaluated, and whether there is a hidden fire hazard in this direction, at what stage, if any, the type of burning material and fire potential. Later, machinery-equipment and all applications used in workshops that could pose a potential fire hazard are discussed in this direction, and a machine-based risk assessment with FMEA and PL methods are carried out and the current situation is examined. As a result, it was concluded that in the wood designing ateliers fire risk can be identified early, and potential fire risk can be avoided.