Meningiomlarda MİRNA-451 ve MİrNA-885 ekspresyonu
  1. Tez No: 678509
  2. Yazar: ÖZGÜR BARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİYE GÜZİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meningiom, miRNA-451, miRNA-885, ekspresyon, Meningioma, miRNA-451, miRNA-885, expression
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Meningiomlar çoğunlukla araknoid kep hücrelerinden kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir ve yetişkinlerde tüm primer beyin tümörlerinin %13-30'unu oluştururlar. İleri yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülürler. miRNA'lar endojen yaklaşık 18-25 nükleotidli RNA'nın kodlanmayan bölgesinin bir üyesidir. Kanserde microRNA (miRNA) profilinin ve görevlerinin analiz edildiği güncel çalışmalar glioblastoma, hepatoselüler karsinom, meme, akciğer, kolon ve prostat kanserlerinde çeşitli tümör tiplerinin patogenezi hakkında önemli bilgiler vermiştir. Meningiomaların gelişiminde rol oynayan moleküler olayları ortaya çıkarmak için önemli bir çaba sarfedilmesine rağmen, meningiomların miRNA ile ilişkili olduğunu gösteren yeterince çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada, meningiom ve kontrol gruplarında miRNA-451 ve miRNA-885 ekspresyonunun araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Temmuz 2019 ile Mart 2021 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve kontrol grubu olarak Adli Tıp Kurumu'ndan alınan %65,7'si (n=23) kadın, %34,3'ü (n=12) erkek toplam 35 olguyla yapılmıştır. Çalışmaya katılan olguların yaşları 19 ile 92 arasında değişmekte olup, ortalama 57,89±16 yaş olarak saptanmıştır. Çalışmamızda miRNA-451'in tümör dokusundaki ekspresyonu normal meninks dokusuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. miRNA-451meningiomlarda tanı, prognoz ve tedavi için yeni ve potansiyel bir hedef olabilir. Çalışmamız yapılacak daha kapsamlı çalışmalara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Meningiomas are mostly benign tumours originating from the arachnoid cap cells, represent 13-30% of all primary brain tumors in adults. They are more common in older age and in females. miRNAs are a family of small 18-25 nucleotides, endogenous, noncoding RNAs. Recent studies analyzing microRNA (miRNA) profiles and functions in cancer have provided valuable information about the molecular pathogenesis of several tumor types, including glioblastoma, hepatocellular carcinoma, and breast, lung, colon, and prostate cancer. Although there has been considerable effort to reveal molecular events involved in the development of meningiomas, there has been no report, to our knowledge, on the miRNA signatures of meningiomas. In this study, it was aimed to investigate the expression of miRNA-451 and miRNA-885 in meningioma and control groups. The study was conducted with a total of 35 cases, 23 women and 12 men, taken from Istanbul Training and Research Hospital and the Forensic Medicine Institute as the control group between July 2019 and March 2021. The ages of the subjects participating in the study ranged from 19 to 92, with a mean age of 57.89±16 years. In our study, the expression of miRNA-451 in tumor tissue was found to be significantly higher than in normal meninges tissue. miRNA-451 may be a new and potential target for diagnosis, prognosis and treatment in meningiomas. Our study will shed light on more comprehensive studies to be done.