Yerel yönetimlerin göçmenlere yönelik sosyal politikaları: Ankara örneği
Social policies of local governments against immigrants: The case of Ankara
- Tez No: 678627
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TUĞBA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Göçmen, Sosyal Politika, Yerel Yönetim, Belediye, Kent, Yönetişim, Ankara, Immigrant, Social Policy, Local Government, Municipality, City, Governance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Güvenlik kaygısı ve ekonomik nedenler başta olmak üzere günümüzde göç eden veya göçe zorlanan insanların sayısı artmaya devam etmektedir. Özellikle son yıllarda Ortadoğu'da ve diğer komşu ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar düzenli ve düzensiz göç hareketleri için Türkiye'yi göçün hedef ülkesi konumuna getirmiştir. Türkiye'deki göçmenlerin büyük çoğunluğunun kentlerde yaşaması ise göçmenlere yönelik hizmetler açısından yerel yönetimlerin önemini arttırmaktadır. Bu süreçte yerel yönetimlerden birisi olan belediyeler, geleneksel kentsel hizmetlerin sunumunun yanı sıra sosyal sorunlara müdahale etme noktasında ön plana çıkmaktadır. Yerel düzeydeki sosyal politikaların sunumunda başat rol oynayan belediyeler, sınırları içerisinde yaşayan yerli halkın yanı sıra göçmenlere yönelik sosyal politika uygulamalarıyla sosyal sorunların çözümünde yer almaktadır. Mevcut koşullar değerlendirildiğinde dezavantajlı gruplar arasında yer alan göçmenler ise yerel düzeydeki sosyal politikaların hedef kitlesi arasındadır. Bu çerçevede bu tez çalışması, yerel yönetimlerin göçmenlere yönelik sosyal politikalarını konu almakta ve göçmenlere yönelik sosyal politikaları Ankara ilindeki belediyeler özelinde incelemektedir. Çalışmada, birincil kaynaklardan veri toplama tekniği ve doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın temel bulguları ise belediyelerin göçmenlere dair farkındalığının zaman içinde artmasına karşın göçmenlere yönelik faaliyetlerin tasarlanması ve uygulanması sürecinde yerli halkın tepkisinden endişe duyulduğudur. Bu kapsamda, çok aktörlü göç yönetişimi yaklaşımının başarılı örneklerine yer verilmiş ve etkili iletişim stratejileri geliştirilmesinde göç yönetişimi yaklaşımı ön plana çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The number of people who migrate or are forced to migrate continues to increase, especially for security concerns and economic reasons. Especially in recent years, political and economic instabilities in the Middle East and other neighboring countries have made Turkey the target country of immigration for regular and irregular immigration movements. The fact that the vast majority of immigrants in Turkey live in cities increases the importance of local governments in terms of services for immigrants. In this process, municipalities, which are one of the local governments, come to the forefront in terms of intervening in social problems as well as providing traditional urban services. Municipalities, which play a dominant role in the presentation of social policies at the local level, take part in the solution of social problems with social policy implementations aimed at immigrants as well as indigenous people living within their borders. Considering the current conditions, migrants, who are among the disadvantaged groups, are among the target groups of social policies at the local level. In this context, this thesis focuses on the social policies of local governments towards immigrants and examines the social policies towards immigrants in the province of Ankara. In the study, primary data collection technique and document analysis method were used. The main findings of the study are that although the awareness of the municipalities about immigrants has increased over time, there is concern about the reaction of the local people in the design and implementation of activities for immigrants. In this context, successful examples of the multi-actor migration governance approach are included and the migration governance approach has been brought to the fore in the development of effective communication strategies.