Nasreddin Hoca ve Till Eulenspiegel fıkralarında kültürlerarası iletişim olgusu üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
A comparative analysis on the intercultural communication phenomenon in the jokes of Nasreddin Hodja and Till Eeulenspiegel / Eine komparative analyse von phänomenen interkultureller kommunikation in den witzen von Nasreddin Hodscha und Till Eulenspiegel
- Tez No: 678721
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: kültür, kültürlerarası iletişim, fıkra, Nasreddin Hoca, Till Eulenspiegel, culture, intercultural communication, joke, Nasreddin Hodja
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Dilin kültür ve iletişim ile olan ilişkisi, günümüzde önemli bir yer tutmaktadır. Bu üçgenden doğan kültürlerarası iletişim kavramı ise günden güne derinlik kazanarak global dünyadaki ağırlığını fazlasıyla hissettirmektedir. Bir kültürün kendine has özelliklerini ve diğer kültürlerle olan benzerliklerini tespit edebilmek amacıyla yapılan çalışmalar, kültürlerarası iletişim kavramıyla yoğunluk kazanmıştır. Bu çalışma; Türk ve Alman kültürlerini kültürlerarası iletişim kapsamında karşılaştırmalı bir şekilde tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda iki kültürün edebiyatında sembolleşen Nasreddin Hoca ve Till Eulenspiegel isimleri ele alınacaktır. Araştırma, karşılaştırmalı edebiyat bilimine göre incelenecektir. Analiz için 1998 yılında yayımlanan „Dünyayı Güldüren ve Düşündüren Adam Nasreddin Hoca“ ve 2006 yılında basılan „Till Eulenspiegel”adlı kitaplar seçilmiştir. Çalışma, teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Teorik bölümde kültür, kültürlerarası iletişim kavramları ele alınarak bazı kültürel kuramlara yer verilecektir. Uygulamalı bölümde ise fıkralar karşılaştırmalı olarak incelenecektir. İnceleme esnasında iki isim birlikte ele alınacaktır. Çalışmanın sonunda iki halk kahramanının, kendi kültürlerinden önemli izler taşıdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship of language with culture and communication has an important place nowadays. The concept of „intercultural communication“ that emerges from this triangle is gaining depth from day to day and is becoming more noticeable in global world. The studies carried out to identify the unique characteristics of a culture and to determine their similarities and differences with other cultures have intensified with this term. This study aims to determine Turkish and German cultures comparatively within the scope of intercultural communication. In this direction, the names of Nasreddin Hodja and Till Eulenspiegel, which are symbolized in their own literature of the two cultures, will be discussed. The research will be realized according to the comparative literature. For analysis, the published book in 1998 „Dünyayı Güldüren ve Düşündüren Adam Nasreddin Hoca (The man, who made the world laugh and think: Nasreddin Hodja)”and the published book in 2006 „Till Eulenspiegel" were selected. The work consists of two parts, theoretical and empirical. In theoretical part, concepts of culture, intercultural communication and some cultural theories will be included. In empirical part, jokes will be analyzed comparatively. The research will be conducted in a comparative manner and will discuss the two names together. At the end of this study, it is detected that the two folk heroes have important traces of their own cultures.