Laparoskopik kolesistektomi olgularında düşük akımlı anestezide LMA protector ve I-Gel kullanımının karşılaştırılması
Comparison of LMA protector and I-Gel use in low-flow anesthesia in laparoscopic cholestectomy cases
- Tez No: 678896
- Danışmanlar: UZMAN CEREN KÖKSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: düşük akım anestezi, I-Gel, havayolu basıncı, laparoskopik kolesistektomi, LMA protector, supraglottik havayolu cihazı, airway pressure, I-Gel, laparoscopic cholecystectomy, LMA protector, low flow anesthesia, supraglottic airway device
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomi olgularında mide aspirasyonuna izin veren iki farklı yeni nesil supraglottik havayolu cihazının (SGA) (I-Gel ve LMA Protector) havayolu dinamikleri, perfüzyon parametreleri, bu cihazların kullanım kolaylığı ve komplikasyon oranlarını inceledik. Gereç ve Yöntemler: Etik kurul ve hastalardan aydınlatılmış onam alındıktan sonra, laparoskopik kolesistektomi olan ASA 1-2 risk grubundaki 18-65 yaş arası toplam 61 hasta kapalı zarf yöntemi ile Grup I-Gel (Grup I) ve Grup LMA Protector (Grup P) olarak iki gruba randomize edildi ve demografik verileri kaydedildi. SGAların ve gastrik aspirasyon sonda takılma kolaylıkları, süreleri ve gastrik volümleri kayıt altına alındı. Hastaların hemodinamik parametreleri, ORI, PI ve PVI değerleri kaydedildi. Anestezi idamesi 1 lt/dk taze gaz akış hızı ile desfluran düşük akım anestezisi ile sağlandı. Orofarengeal kaçak basıncı SGA yerleştirildikten sonra ve ameliyat bitiminde ölçüldü. Operasyon süresince her 15dk'da bir kalp atım hızı, sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, ortalama kan basıncı, SpO2, BIS, ORI, PI, PVI ve etCO2 değeri kaydedildi. PIP, Pplato, R ve Cdyn parametreleri SGA yerleştirildikten sonra 5.dakikası (T1), insüflasyon sonrası 1.dk (T2), 30 derecelik ters Trendelenburg pozisyonu sonrası 1.dk (T3) ve insüflasyon sonrası 10.dk (T4), desüflasyon sonrası 1.dk (T5) ve SGA çıkarılmasından hemen önce (T6) zaman aralıklarında kaydedildi. Cerrahi, pnömoperitonyum ve anestezi süreleri kaydedildi. Postoperatif 30.dk ve 3.saatte SGA ile ilgili komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Hastaların demografik özellikleri, cerrahi ve anestezi süreleri arasında fark gözlenmedi. Grup I ve Grup P arasında aygıt ve gastrik sonda takılma kolaylıkları, süreleri ve gastrik volümleri benzer bulundu. Her iki grubun ORI, PVI, PIP ve R değerleri benzer bulundu. Grup I 30.dk PI değerleri ve T4 Cdyn değerleri Grup P'den düşük bulundu. Grup I T2 Pplato değerleri, Grup P'den yüksek bulundu. PI, Cdyn ve Pplato'nun diğer değerleri iki grupta benzer bulundu. Orofarengeal kaçak basınçları aygıt takıldıktan sonra benzer bulunmuşken aygıt çıkarılmadan önce Grup I'da Grup P'den anlamlı olarak yüksek bulundu. Postoperatif dönemde bakılan SGA komplikasyonları benzer bulundu. Sonuç: Yeni nesil SGAlardan LMA Protector ve I Gel'in laparoskopik cerrahilerde düşük akım anestezide güvenle ve etkin şekilde kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we examined airway dynamics, perfusion parameters, ease of use of these devices and complication rates of two different new generation supraglottic airway devices (SGA) (I-Gel and LMA Protector) that allow gastric aspiration in cases of laparoscopic cholecystectomy. Material and Methods: After the approval of the ethics committee and obtaining the informed consent from the patients, 61 patients in ASA 1-2 risk group aged 18-65 undergoing laporoscopic cholecystectomy surgery were randomized in to two groups as Group I-Gel (Group I) and Group LMA Protector (Group P) by the closed envelope method and demographic data were recorded. The ease of insertion, insertion duration and gastric volumes of SGAs and gastric aspiration catheter were recorded. Hemodynamic parameters, ORI, PI and PVI values of the patients were recorded. In the maintanence of anesthesia was administered with desflurane low flow anesthesia with a fresh gas flow rate of 1 lt / min. Oropharyngeal leak pressure was measured after SGA insertion and at the end of the surgery. Heart rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, mean blood pressure, SpO2, BIS, ORI, PI, PVI and etCO2 values were recorded every 15 minutes during the operation. After inserting supraglottic airway PIP, Pplato, R and Cdyn parameters were recorded at 5th minute (T1), 1st minute post-insuflation (T2), 1st minute after 30 degrees reverse trendelenburg position (T3), 10th minute after insuflation (T4), 1th minute after desuflation (T5) and just before removal of the supraglottic airway (T6). Duration of surgery, pneumoperitoneum and anesthesia were recorded. Complications related to SGA were recorded at 30 minutes and 3 hours postoperatively. Results: No difference was observed between the demographic characteristics of the patients, the duration of surgery and anesthesia. The ease, insertion durations and gastric volumes of SGA and gastric catheter were similar between Group I and Group P. ORI, PVI, PIP and R values of both groups were similar. In group I PI values at 30 minutes and Cdyn values at T4 were lower than Group P. Group I Pplato values at T2 were higher than Group P. The other values of PI, Cdyn and Pplato were similar in both groups. While oropharyngeal leak pressures were similar after the device was inserted, the pressures were significantly higher in Group I than in Group P before the device was removed. Postoperative SGA complications were similar. Conclusion: We think that the new generation SGAs, LMA Protector and I Gel, can be used safely and effectively in low-flow anesthesia in laparoscopic surgeries.