Pliometrik antrenmanların 14-16 yaş grubu kadın judo sporcularının motorik özelliklerine etkisi
The effect of pliometric training on the motoric properties of 14-16 age group female judo athletes
  1. Tez No: 678977
  2. Yazar: CEYLANİ ÖZKAYMAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Judo, Motorik, Pliometrik, Performans testleri, Judo, Pliyometric, Motoric, Performance tests
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, pliometrik antrenmanların 14-16 yaş grubu kadın Judo sporcularının motorik özelliklerine etkisinin olup olmadığını amaçlamaktadır. Araştırma, Konya Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Kadın Judo Takımı sporcularından oluşmaktadır. Örnekleme alınan sporcuların çeşitli antropometrik özelliklerine, performans testlerine ve dengelerine göre farklılık gösterip göstermediği belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında boy, vücut ağırlığı ve vücut yağ yüzdesi ölçüm testleri; 20 metre mekik koşusu testi, dikey sıçrama testi, izokinetik kuvvet testi, biodex denge testi, wingate anaerobik güç testi (alt ekstremite) ve 30-60 metre sürat testleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde ve değerlendirilmesinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Normallik sınamasına göre, normal dağılım gösteren veriler için parametrik testler, kontrol -deney grubu grup, içi ön test – son test karşılaştırmasında“pairet t”testi, gruplar arası karşılaştırmada“independent t”testleri kullanılmıştır. Analizlerin değerlendirilmesinde“p”değeri anlamlılık düzeyi olarak p≤0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmada elden edilen değerlerin sonuçlarına göre pliometrik antrenmanların Judo sporcularının antropometrik özelliklerine etkisinde anlamlı farklılıklar tespit edilememiştir. Performans testlerine göre ise izokinetik ekstansiyon, fleksiyon, zirve güç, zirve güç/kg, ortalama güç ve sprint 30m- 60m test değerlerinde deney grubunun ortalama değerleri arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Denge testlerinde ise overall, overall ve ant_post ölçümlerinin ön test – son testlerinin ortalama değerleri arasında anlamlı derecede farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Judo antrenmanlarına ek olarak yapılan 8 haftalık pliometrik antrenmanların kadın Judo sporcularının bazı motorik özelliklerine etkisinin çeşitli değişkenler üzerinde olumlu ve anlamlı yönde artış olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca pliometrik antrenmanların farklı yaş grubu Judo sporcularına uygulanması araştırma sonucunda önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims whether plyometric training has an effect on the motoric properties of 14-16 age group female Judo athletes. Research Konya Metropolitan Municipality Sports Club consists of female judo team athletes. It was determined whether the athletes included in the sampling differ according to their various anthropometric characteristics, performance tests and balance. Height, body weight and body fat percentage measurement tests, 20-meter shuttle run test, vertical jump test, isokinetic strenght, biodex balance test, wingate anaerobic power test (lower extremity) and 30-60 meters speed tests were used to collect data. SPSS package program was used in the analysis and evaluation of the data. According to the normality test, parametric tests were used for normally distributed data, the“pairet t”test was used for the control-experiment group in-group pre-test and post-test comparison, and“independent t”tests were used for comparison between groups. In the evaluation of the analyzes, the relevance of p value was accepted as p≤0.05 as the significance level. According to the results of the values obtained in the study, no significant differences were found in the effect of plyometric training on the anthropometric properties of Judo athletes. According to the performance tests, significant differences were detected between the average values of the experimental group in the test values of isokinetic extension, flexion, peak power, peak power / kg, average power and sprint 30m- 60m. In the balance tests, significant differences were found between the average values of the pre - post tests of the overall, overall_ss and ant_post_ss measurements. As a result; It is understood that the effect of 8-week plymetric training on some motoric properties of female Judo athletes in addition to judo training is positive and significant on various variables. In addition, the application of plyometric training to Judo athletes of different age groups is suggested as a result of the research.