Türkiye'nin jeopolitik konumunun önemi ve doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki etkisinin granger nedensellik analizi çerçevesinde değerlendirilmesi
Turkey's geopolitical location of importance and impact on foreign direct investment of granger causality analysis in the evaluation framework
  1. Tez No: 679156
  2. Yazar: FERHAT ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA BALCI İZGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Türkiye, Jeopolitik Risk Endeksi, Granger Nedensellik Analizi, Foreign Direct Investment, Turkey, Geopolitical Risk Index, Granger Causality Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Gelişmekte olan ülkelerin genel makroekonomik göstergeleri incelendiğinde, tasarruf seviyelerinin düşük kaldığı bilinen bir gerçektir. Bundan dolayı büyümenin ve özellikle istihdamın sağlanabilmesi için doğrudan yabancı yatırımlar bu ülkeler açısından önemli bir şart olarak görülmektedir. Özellikle sermaye birikimi, teknoloji transferi, ödemeler dengesi ve istihdama katkısı gibi birçok avantaj sağlaması bakımından doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) Türkiye'nin birçok ekonomik hedefleri gerçekleştirmesinde anahtar niteliği taşımaktadır. Bu yönüyle DYY'ler birçok iktisadi araştırmaya konu olmakla beraber özellikle ekonomik belirleyicileri ile birlikte politik belirleyicileri de pek çok araştırmanın ilgi odağı durumundadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye açısından jeopolitik risk faktörünün hizmet ve sanayi alanına yapılan DYY ile toplam DYY arasındaki nedensellik ilişkisini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda Dario Caldara ve Matteo Iacoviello tarafından geliştirilen jeopolitik risk endeksi ile doğrudan yabancı yatırımlar arasındaki ilişki Türkiye açısından 2005M01-2020M05 yıllarına ait aylık veriler kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan Granger nedensellik testi sonucunda jeopolitik risk endeksi ile sanayi sektörüne ve toplam doğrudan yabancı yatırımlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ve çift yönlü nedensellik ilişkisinin olduğu, ancak hizmet sektörüne yapılan doğrudan yabancı yatırımlar yönünde bir nedensellik ilişkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Jeopolitik konum sanayi sektörü ve doğrudan yabancı yatırımlar açısından önemli bir faktör olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
When the general macroeconomic indicators of developing countries are analyzed, it is a known fact that the savings levels remain low. Therefore, foreign direct investments are seen as an important condition for these countries to ensure growth and especially employment. Foreign direct investments (FDI) are key to Turkey's realization of many economic goals, especially in terms of providing many advantages such as capital accumulation, technology transfer, balance of payments and contribution to employment. In this respect, FDIs are the subject of many economic researches, but especially economic determinants as well as political determinants are the focus of many studies. The aim of this study is to reveal the causality relationship between total FDI and total FDI in services and industry, which is a geopolitical risk factor for Turkey. Accordingly, the relationship between the geopolitical risk index developed by Dario Caldara and Matteo Iacoviello and foreign direct investments was analyzed for Turkey using monthly data for the years 2005M01-2020M05. As a result of the Granger causality test, it was determined that there is a statistically significant and bi-directional causality relationship between the geopolitical risk index and the industrial sector and total foreign direct investments, but there is no causality relationship in the direction of foreign direct investments to the service sector. It has been concluded that the geopolitical location is an important factor for the industrial sector and foreign direct investments.