Akademik erteleme davranışını azaltmaya yönelik gerçeklik terapisine dayalı grup rehberliği programının etkisi
The effect of the group guidance program based on reality therapy to reduce academic procrastination behavior
- Tez No: 679302
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik erteleme, gerçeklik terapisi, lise öğrencileri, grup rehberliği, Academic procrastination, reality therapy, high school students, group guidance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ortaöğretim öğrencilerine yönelik gerçeklik terapisine dayalı akademik erteleme davranışını azaltmaya yönelik grup rehberliği programının akademik erteleme davranışına etkisini incelemektir. Bu çalışmada eğitim sisteminin her kademesi için önemli olan bu kavram, lise öğrencileri özelinde incelenmiş ve erteleme davranışları konusunda farkındalık kazandırarak erteleme davranışlarını azaltmak hedeflenmiştir. Araştırmada deney ve kontrol grubu olarak belirlenen katılımcılar 2020-2021 eğitim öğretim yılında Gaziantep İli Şahinbey İlçesinde yer alan Anadolu Lisesinde öğrenim gören 218 öğrenci arasından seçilmiştir. 9, 10 ve 11. Sınıfa devam eden 218 öğrenciye Kişisel Bilgi Formu ve Akademik Erteleme Ölçeği uygulanmıştır. Ardından çalışmaya gönüllü olarak katılmak isteyen öğrenciler belirlenmiştir. Sözlü onayla birlikte“Bireysel Görüşme Aydınlatılmış Onay Formu”ve“Veli Onam Formu”kullanılarak katılımcılardan yazılı olarak da onay alınmıştır. Ardından akademik erteleme ölçeğine verdikleri cevaplardan elde edilen puan ortalamalarının bir standart sapma üzerinde puan alan öğrenciler arasından kura yöntemi ile bir grup deney bir grup kontrol grubu olacak şekilde iki gruba atanmıştır. Her grupta 10 katılımcının olması sağlanmıştır. 8 hafta süren grup rehberliği programının sona ermesinden yaklaşık 8 hafta sonra kalıcılığı belirlemek amacıyla izleme testi yapılmıştır. Bu çalışmada Akademik Erteleme Ölçeği Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ise .86 olarak bulunmuştur. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, Gerçeklik Terapisine dayalı olarak geliştirilen psikoeğitim programının deney grubunda yer alan lise öğrencilerinin akademik erteleme davranışlarını azaltma yönünde etkisi olduğu görülmüştür. Grup rehberliği programına katılan deney grubu katılımcılarının akademik erteleme son test puan ortalamaları, ön test puan ortalamalarından anlamlı olarak düşüktür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effect of group counseling program aimed at reducing academic procrastination based on reality therapy for secondary school students on academic procrastination. In this study, this concept which is important for each level of the education system, was examined specifically for high school students and it was aimed to reduce procrastination behaviors by raising awareness about procrastination behaviors. Participants determined in the experimental and control group in the study were selected among 218 students studying at the Anatolian High School in Şahinbey District of Gaziantep in 2020-2021 academic year. Personal Information Form and Academic Procrastination Scale were applied to 218 students at 9th, 10th and 11th grades. Then, the students who wanted to participate in the study voluntarily were determined. Along with verbal consent, written consent was obtained from the participants by using the“Individual Interview Informed Consent Form”and“Parent Consent Form”. Then, among the students who scored one standard deviation above the average score obtained from their answers to the academic procrastination scale, they were assigned to two groups, one experimental group an one control group, by drawing lots. It was ensured that there were 10 participants in each group. 8 weeks after the end of the 8 week group counseling program, a follow-up test was conducted to determine the permanence. In this study, Academic Procrastination Scale Cronbach Alpha reliability coefficient was found as .86. According to the results of this study, it was seen that the psychoeducation program developed based on Reality Therapy had an effect on reducing the academic procrastination of high school students in the experimental group. The academic procrastination posttest score averages of the experimantal group participants participating in the group counseling program are significantly lower than the pretest mean scores.