Üstüniletkenlerde farklı akı tutma dağılım fonksiyonlarının dağılım-gerilim karakteristiklerine etkisi
Influence of the different distribution functions of flux pinning on the current voltage characteristics in superconductors
  1. Tez No: 67947
  2. Yazar: ALİ EKBER IRMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üstüniletken, Akı tutma, Dağılım yoğunluk fonksiyonu, Vortex hareketi, Mikroyapı, Güç yasası, Tane büyüklüğü, Akım-gerilim karakteristiği, Kritik akım yoğunluğu, Periyodik potansiyel, Superconductor, Flux pinning, Distribution density function, Vortex motion, Microstructure, Power law, Current- Voltage characteristic, Critical current density, Periodic potential
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi ÜSTÜNİLETKENLERDE FARKLI AKI TUTMA DAĞILIM FONKSİYONLARININ AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİKLERİNE ETKİSİ Ali Ekber IRMAK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Atilla KILIÇ Şubat 1997, 70 sayfa. Bu çalışmada, öz-alan yaklaşımında, ağdalı bir ortamdaki“vortex”hareketi esas alınarak, farklı akı tutma dağılım yoğunluk fonksiyonları için akım-gerilim (I-V) eğrileri ve kritik akım yoğunluğu ifadeleri analitik olarak elde edildi. Taneli yapıdaki bir üstüniletkende, tane büyüklüğünün I-V karakteristiklerine ve kritik akım yoğunluğuna etkisi, yeni bir dağılım yoğunluk fonksiyonu kullanılarak, analitik olarak bulundu. Tane çapı arttıkça, kritik akım yoğunluğunun azaldığı gösterildi. Farklı akı tutma kuvvetlerinin I-V eğrilerine etkisi, bir“fluxon”için hareket denklemi çözülerek incelendi. Ayrıca, ağdalı ortamda, periyodik akı tutma potansiyeli içinde hareket eden bir fluxon'un hareket denkleminin çözümünden elde edilen ortalama fluxon hızının klasik olarak verilenden farklı olduğu bulundu. Bu hız ifadesinin kullanılmasıyla I-V karakteristikleri tekrar düzenlendi. m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INFLUENCE OF THE DIFFERENT DISTRIBUTION FUNCTIONS OF FLUX PINNING ON THE CURRENT- VOLTAGE CHARACTERISTICS IN SUPERCONDUCTORS Ali Ekber IRMAK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Atilla KDUÇ January 1997, 70 pages. Analytical expressions for the current-voltage (I-V) characteristics and critical current density in superconductors have been derived by means of the vortex motion in a viscous medium, for different distribution density functions of the pinning centers in the self-field approximation. For a granular superconductor, the influence of the grain size on the I-V characteristics and critical current density have been studied analytically by using a new distribution density function. It has been shown that the critical current density decreases with increasing the grain size. The influence of different pinning forces on the I-V curves has been investigated by solving the equation of motion for one fluxon. In addition, it has been found that the average velocity of the fluxon found by solving the equation of motion of a fluxon which moves in a viscous medium under periodic flux pinning potential is different from that obtained classically. The I-V chracteristics have been modified by using that velocity expression.