10 numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicilinin transkripsiyon ve değerlendirmesi (H.1012-1014/M.1603-1605) (s.3-101)
Transcription and analysis of Gaziantep Judicial Record numbered 10 (LC.1012-1014/AD.1603-1605) (s.3-101)
  1. Tez No: 679645
  2. Yazar: AYTEN BELK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Hukuk, Gaziantep, Şer'iyye Sicili, Kadı, Ottoman State, Law, Gaziantep, Sharia register, Qadi (An Ottoman Judge)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 465
Özet
Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip olan şer'iyye sicilleri, yerel tarihin incelenmesinde büyük önem arz etmektedir. Sicil defterleri, Osmanlı döneminin mahalli hayatına dair siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik bilgilerini tarihlendirdiği ve bizzat kadılar ve naipler tarafından tutulduğu için birinci elden kaynaklar arasında sayılmaktadır. Gaziantep şehrinin yerel tarih çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla Hicri 1012-1014/Miladi 1603-1605 yıllarını kapsayan 10 Numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicili transkrip edilerek değerlendirilmiştir. Bu defter toplam 204 sayfadan oluşmakta ve bu çalışma ise defterin ilk 3-101 sayfasını kapsamaktadır. Çalışmada Antep şehrinin siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısına ışık tutan 792 mahkeme kaydı bulunmaktadır. Transkrip edilen mahkeme kayıtlarında okuyucuya kolaylık sağlamak amacıyla her kayıt öncesinde konu başlığı ve mahkemeye konu olan kaydın özeti verilmiştir. Ayrıca araştırmacılara kolaylık sağlamak amacıyla da dördüncü bölümün sonuna konu ve belgede bulunan sayı adedi ile birlikte konu başlıkları ve konuyla alakalı sayfa/hüküm numaraları iki ayrı tablo şeklinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Sharia registers, which have an important place in Ottoman history, are also of great importance in the study of local history. Since these registry books date the political, social, cultural and economic data about the local life of the Ottoman period and are kept by the qadies (the Ottoman judges) and regents themselves, they are counted among the primary sources. In order to contribute to the local history studies of Gaziantep city, 10 nr. sharia register of Gaziantep covering the years Hijri 1012-1015 / Gregorian 1603-1605 was transcribed and evaluated. This record consists of a total of 204 pages and this study covers the first 3-101 pages of that. In the study, there are 792 court registries that shed light on the political, social, cultural and economic structure of the city of Gaziantep. For the convenience of the reader, in the transcribed court registries, the content strand and the summary of subject matter judicial cases are given right before each single registry In addition, for the convenience of the researchers, at the end of the fourth chapter, the number of issues in the document thereby its content and the content strands and subject matter page/provision numbers are presented in two separate tables.