10 numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicilinin transkripsiyon ve değerlendirmesi (H.1012-1014/M.1603-1605) (S.102-203)
Transcription and analysis of Gaziantep Judical Record numbered 10 (LC.1012-1014-AD.1603-1605) (S.102-203)
  1. Tez No: 679661
  2. Yazar: TUĞBA TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ayıntab, Şer'iyye Sicili, Osmanlı, Ayıntab, Sharia Registry, Ottoman
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 535
Özet
Şer'iyye Sicilleri Osmanlı Devleti'nde merkez ve taşrada her tabakadan insanlar arasında vukû bulan hukuki ilişkilere dair kayıtları içermektedir. Bu belgeler, Osmanlı hayatında aile, toplum, ekenomi ve hukuk gibi pek çok alanı kapsamakta olup bu alanlarla ilgili tarihe ışık tutan en önemli kaynaklardandır. Şer'iyye Sicilleri yerel tarih çalışmaları çin birinci dereceden önemli başvuru kaynakları olarak kabul edilmekte olup Osmanlı mahkemelerince kaydedilen bu kıymetli belgeler kaleme alındıkları dönem ve bölge ile ilgili geniş ve önemli blgiler içermektedir. Çalışmamız H.1012-1014/M.1603-1605 tarihlerini kapsayan Gaziantep'te kaydedilen şer'i mahkeme kayıtlarını ihtiva etmektedir. Defter şeklinde tutulmuş olan bu kayıtlar transkripsyonu yapıldıktan sonra tasnif ve tenkit süzgecinden geçirilerek değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Defterin konu dağılımı genel olarak miras, nafaka, vasi tayini, evlenme-boşanma, alacak-verecek, icare gibi hukuki içerikli belgelerden meydana gelmektedir. Bu araştırmanın sonucunda Gaziantep 10 Numaralı Şer'iyye Sicili Defterinden yola çıkarak dönemin Gaziantep'inin idari, sosyal, kültürel, ekonomik durumu hakkında önemli bilgiler elde edilmiştir. Transkripsiyonu yapılan belgelerin konuları, içerikleri, hicri-miladi tarihleri ve belgelere ait kısa özetleri her belge için açık bir şekilde yazılarak okuyucuya kolaylık sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Court Records contain the records of the legal relations between the people of all layers in the Ottoman Empire, both in the center and in the countryside. These documents cover many areas in Ottoman life such as family, society, economy and law and are the most important sources that shed light on the history of these areas. The Court Records are accepted as the first-degree important reference sources for local history studies, and these precious documents recorded by the Ottoman courts contain extensive and important information about the period and region in which they were written. Our study includes the sharia court records recorded in Gaziantep, covering the dates of H.1012-1014 M.1603-1605. These records, which were kept in the form of a notebook, were evaluated after being transcribed and passed through the classification and criticism filter. The subject distribution of the book generally consists of documents with legal content such as inheritance, alimony, guardianship, marriage-divorce, credit-paying, icare. As a result of this research, based on the Gaziantep Sheriff Registry Book No. 10, important information has been obtained about the administrative, social, cultural and economic situation of my town's Gaziantep. Reader convenience is provided.