Uçuş personellerinde duygusal emek ve iş stresinin tükenmişlik üzerine etkisi
Emotional labor and work stress in flight personnel effect on burnout
  1. Tez No: 679655
  2. Yazar: PARAHAT JORAYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM RODOPLU ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uçuş Personelleri, Duygusal Emek, İş Stresi, Tükenmişlik, Flight Personnel, Emotional Labor, Job Stress, Burn
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, uçuş personellerinde duygusal emek ve iş stresinin tükenmişlik üzerine etkilerini belirlemektir. Ayrıca çalışmada, duygusal emek, iş stresi ve tükenmişlik değişkenlerinin, çalışanların demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi de amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini, İstanbul ilinde Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanında faaliyet gösteren, ulusal havayolu şirketlerinde çalışan 215 uçuş personeli oluşturmaktadır. Verilerin analizinde, faktör analizi, korelasyon, regresyon, t-testi ve Anova analizleri kullanılmıştır. Analizler sonucunda elde edilen bulgular, çalışmanın hipotezlerini büyük ölçüde desteklemektedir. Bulgulara göre duygusal emek, iş stresi ve tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerinin bir kısmı duygusal emek, iş stresi ve tükenmişlik değişkenlerinin bazıları ile anlamlı farklılıklar göstermektedir. Çalışmanın temel amacı üzerine kurulu hipotezlere ilişkin bulgulara göre, duygusal emeğin yüzeysel rol yapma boyutu, tükenmişliğin duygusal tükenme ile duyarsızlaşma boyutlarını pozitif ve anlamlı olarak etkilemektedir. Doğal duygular arttıkça düşük kişisel başarı hissi de artmaktadır. Bununla birlikte iş stresi, tükenmişliğin duygusal tükenme ve duyarsızlaşma boyutlarını pozitif ve anlamlı olarak etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the effects of emotional labor and job stress on burnout in flight personnel. It is also aimed to determine whether the variables of emotional labor, work stress and burnout differ according to the demographic characteristics of the employees. The sample of the research consists of 215 flight personnel working in national airline companies operating at Istanbul Sabiha Gokcen International Airport. Factor analysis, correlation, regression, t-test and Anova analyzes were used in the analysis of the data. The findings obtained as a result of the analyzes largely support the hypotheses of the study. According to the findings, it was determined that there were significant relationships between emotional labor, job stress and burnout levels. Some demographic characteristics of the participants show significant differences with some of the variables of emotional labor, job stress and burnout. According to the findings related to the hypotheses based on the main purpose of the research, the superficial role-playing dimension of emotional labor positively and significantly affects the emotional exhaustion and depersonalization dimensions of burnout. The greater the natural feelings, the greater the sense of low personal accomplishment. However, job stress positively and significantly affects the emotional exhaustion and depersonalization dimensions of burnout.