Yaşlanma mikrobiyom ilişkisinin uzun ömürlü spalax leucodon yer altı köstebeği modelinde 16s rrna amplikon sekanslama metodu ile araştırılması
Investigation of the relationship between aging and microbiome in long-lived subterranean mammalian model spalax leucodon by utilizing 16s rrna amplicon sequencing method
  1. Tez No: 679732
  2. Yazar: EBRU ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT ÜNAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ TURAN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Spalax leucodon, Mikrobiyom, 16S rRNA Sekanslama, Uzun ömürlülük, Yaşlanma, Spalax leucodon, Microbiome, 16S rRNA Sequencing, Longevity, Aging
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tez çalışması, yaşlanma ile mikrobiyal çeşitlilik ve kompozisyon arasında bir ilişki olduğu hipotezi üzerine inşa edilmiştir. Bu amaçla uzun yaşam süreleri ile bilinen Spalax Leucodon model organizma olarak seçilmiş ve doğada ve laboratuvar ortamında yaşam süresi değişiklik gösteren canlılardan deri ve fekal örnekleri toplanmıştır. Elde edilen deri ve fekal örneklerine ait 16S rRNA V3-V4 gen bölgeleri çoğaltılmış ve ilk kez S. Leucodon için 16S rRNA amplikon dizilemesi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veri seti ile alfa ve beta çeşitlilik analizleri gerçekleştirilmiş olup, canlının sahip olduğu mikrobiyal çeşitliliğin esaret koşulları altında değişime uğradığı gösterilmiştir. In silico analizler doğrultusunda uzun yaşam ile ilişkili Muribaculacea bakteri ailesinin S. Leucodon bağırsak mikrobiyomu için belirteç tür olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca S. Leucodon mikrobiyomu ile uzun yaşamlı diğer canlıların mikrobiyomunun benzeştiği hipotezi de bu tez çalışması kapsamında sınanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study found upon the hypothesis that there is a relationship between aging and microbial diversity and composition. For that purpose, Spalax, known for its long life span, was selected as a model organism. Skin and fecal samples were collected from Spalax Leucodon whose life span differs in nature and laboratory environment under wild and captivity conditions. 16S rRNA V3-V4 gene regions of the obtained skin and fecal samples were copied and 16S rRNA amplicon sequencing was performed for S. Leucodon for the first time. Alpha and beta diversity analyses were performed with the obtained data set and it was shown that the microbial diversity of S. Leucodon underwent changes under captivity conditions. In-silico analyses concluded that the Muribaculacea bacteria family associated with longevity is the indicator species for the gut microbiome of S. Leucodon. In addition, the hypothesis that the S. Leucodon microbiome and the microbiome of other long-lived creatures are similar has also been tested within the scope of this thesis study.