Mobilya sektörü için plastik ürünler üreten bir firmada ürün ve süreç geliştirme
Product and process development in a company producing plastic products for furniture sector
  1. Tez No: 679751
  2. Yazar: HAKAN CEYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜNDÜZ DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Industrial Design, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, Üretim Süreçleri, Süreç Geliştirme, Sürdürülebilirlik, Plastik, Mobilya, R&D, Production Processes, Process Development, Sustainability, Plastic, Furniture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüz şartlarında dünya çapında iletişimin artması ile kültürlerin etkileşimi hız kazanmış ve beraberinde tüketici alışkanlıkları sürekli bir dinamizm içerisinde değişiklik göstermeye başlamıştır. Bu durum mobilya gibi nihai tüketici odaklı ürün geliştiren sektörlerin araştırma-geliştirme ve üretim süreçlerini oldukça zorlamaya başlamıştır. Bu süreçleri yönetmek, değişim ile birlikte daha zor hale gelmiştir. Süreç aktörleri de zorlukların üstesinden gelmek için yeni yöntemler ve sistemler üzerine çalışmalarına aynı hız ile devam etmek durumunda kalmışlardır. Bu çalışmada mobilya tasarımında ve üretimi sürecinde önemli rol oynayan plastik aksamların ar-ge öncesi, ar-ge süreci ve seri üretime geçiş aşamaları ile seri imalat ve sonrası incelenmiştir. Geliştirilen uygulamalar Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Elifoğlu Plastik firmasında uygulanarak test edilmiştir. Çalışma kapsamında firmanın uygulama öncesi durumu, uygulama esnasındaki metot ve araçlar neticeleri ile detaylı olarak ele alınmıştır. Bütün üretim sistemlerinin temel amaçlarından olan atıl kapasitenin sürekli olarak aktif işgücüne dönüştürülmesi ve verimliliğin arttırılması konusunda kayda değer başarı yakalanmıştır. Sonuç olarak sürdürülebilir bir üretim ve süreç gelişimi amaçlandığı için bu alandaki kısıtlar ve amaçlar değiştikçe, çalışmalar da değişime uğrayıp yenileri yapılacaktır. Bu nokta da yapmış olduğumuz çalışmanın yapılacak diğer çalışmalara da yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's conditions, with the increase in worldwide communication, the interaction of cultures has accelerated and consumer habits have started to change in a continuous dynamism. This situation has started to strain the R & D and production processes of sectors that develop end-consumer oriented products such as furniture. Managing these processes has become more difficult with change. Process actors also had to continue their work on new methods and systems at the same pace to overcome the difficulties. In this study, the pre-R&D, R&D process and transition stages to mass production, and after and after mass production of plastic components that play an important role in furniture design and production process were examined. The applications developed were applied and tested in Elifoğlu Plastik company operating in Kayseri Orgined Industrial Zone. Within the scope of the study, the pre-implementation status of the company, the results of the methods and tools during the application were discussed in detail. Considerable success has been achieved in transforming the idle capacity, which is one of the main objectives of all production systems, into active labor force and increasing productivity. As a result, as a sustainable production and process development is aimed, as the constraints and objectives in this field change, the studies will undergo change and new ones will be made. At this point, it is thought that our study will help other studies to be conducted.