Acil tıp kliniği asistanları ve aile hekimliği asistanlarının direkt laringoskopi ve video laringoskopi ile entübasyon becerilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of intubation skills of emergency medicine residents and family medicine residents with direct laryngoscopy and video laryngoscopy
  1. Tez No: 679899
  2. Yazar: BAŞAR SERHAN SİYAHHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, İlk ve Acil Yardım, Family Medicine, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Aile Hekimliği, Asistan Eğitimi, Direkt Laringoskopi, Video Laringoskopi, Entübasyon
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Acil Tıp ve Aile Hekimliği Kliniği asistanlarına direkt laringoskopi (DL) ve video laringoskopi (VL) teorik eğitimi verildikten sonra, manken üzerinde DL ve VL kullanımı ile entübasyon başarılarının karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kohort çalışması, asistanlık eğitiminde 6 ayı tamamlayan, öncesinde başka dalda uzmanlık eğitimi bulunmayan ve maket üzerinde DL ve VL eğitimi alan 60 asistanla yürütüldü. Katılımcılara, uygulama öncesinde onar kişilik gruplar halinde teorik entübasyon ve video laringoskop eğitimi verildi. İki asistan grubu arasında DL ve VL ile vokal kord (VK) görme ve geçme süresi, entübasyon tamamlama süresi, kaçıncı denemede başarılı olduğuna ait veriler ile anket görüşleri karşılaştırıldı. Bulgular: Acil tıp asistanlarının (ATA) çalışma süresi aile hekimliği asistanlarına (AHA) göre daha fazlaydı(p=0,001). ATA'nın tamamının geçmişte DL tecrübesi varken, AHA'nın yarısının tecrübesi vardı (p=0,001). ATA'nın 21'inin (%70,0) geçmişte VL tecrübesi, AHA'nın ise 1'inin (%3,3) VL tecrübesi olduğu saptandı (p=0,001). ATA'nın tamamının ve AHA'nın 18'inin (%60.0) ilk DL denemelerinde başarılı olduğu görüldü (p=0,001). ATA'nın DL ile ilk denemelerinde ortalama VK görme ve geçme süresi ile entübasyon tamamlama zamanı AHA'ya göre daha kısa olduğu saptandı (p=0,001). ATA'nın DL ile başarılı entübasyon için ortalama deneme sayısı 1,0±0,0 iken AHA'nın ise 1,6±0,9'du (p=0,001). ATA ile AHA'nın birinci VL denemelerinde başarılı olma durumları benzerdi (p=0,001). ATA'nın VL ile ilk denemelerinde ortalama VK görme süresi AHA'ya göre daha kısaydı (p=0,009), VK geçme süresi (p=0,078) ve entübasyon tamamlama zamanları (p=0,094) iki grup arasında benzerdi. Sonuç: Eğitim süreçleri farklılık gösteren ATA ve AHA'nın havayolu yönetimi ve entübasyon gibi beceri kazanılmasını gerektiren eğitimlerinde, gelişen teknolojik imkanlar ve VL gibi güncel uygulamaların kullanılması başarı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim. After direct laryngoscopy (DL) and video laryngoscopy (VL) theoretical training of the Emergency Medicine and Family Medicine residents, it was aimed to compare the success of intubation with the use of DL and VL on the manikin. Materials and Methods. This prospective cohort study was conducted with 60 residents who have completed minimum 6 months in their specialty training, have not had a degree of specialty in another department, and are taking a theoretical education of DL and VL on manikin. Participants received theoretical intubation and video laryngoscope training in groups of ten. After DL and VL training, vocal cord (VC) visualization and passing time, intubation completion time, number of attempts until successful result, and their survey responses were compared between the two participant groups. Results. Working time of emergency medicine residents was longer than family medicine residents (p=0.001). While all emergency medicine residents had experience working with DL, only half of the family medicine residents had prior experience (p=0,001). 21 (70%) of emergency medicine residents had prior VL experience, while the number was 1 (3.3%) for family medicine residents (p=0.001). All emergency medicine residents and 18 (60%) of familiy medicine residents had success in their first DL attempt (p=0.001). In the first attempt of emergency medicine residents with DL, mean time to see VC, time to pass VC and intubation completion time are shorter than family medicine residents. (p=0.001). The mean number of attempts for successful intubation with DL for emergency medicine residents was 1.0±0.0, while it was 1.6±0.9 for family medicine residents (p=0,001). The success rates of emergency medicine residents and family medicine residents in the first VL attempts are similar (p=0,001). While the mean time to see VC in emergency medicine residents' first attempts with VL was shorter than that of family medicine residents, time to pass VC and intubation completion times were similar between the two groups (p=0,009, p=0,078, p=0,094). Conclusion. In emergency medicine and family medicine residents training that requires airway management and incubation skills, applying new technologies and VL method will bring success. Keywords.Family Medicine, Emergency Medicine, Residency Training, Direct Laryngoscopy, Video Laryngoscopy, Intubation.