Alt ekstremitelerde iskemi-reperfüzyon oluşturulan ratlarda gingko biloba egb 761'in barsak anastomoz iyileşmesi üzerine etkisi
Effect of ginkgo biloba egb 761 on intestinal anastomotic healing in rats with ischemia-reperfusion induced in the lower extremities
- Tez No: 679924
- Danışmanlar: UZMAN OKAN DEMİRAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Remote İskemi-reperfüzyon, PAF antagonist, gingko biloba Egb-761, Remote ischemia-reperfusion, PAF antagonist, Ginkgo biloba EGb 761
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Remote iskemi metodlarından alt iskemi-reperfüzyonun kolonik anastomoz iyileşme süreci üzerine olan olumsuz etkilerini göstermek ve bu olumsuz etkilere yol açan medyatörlerin neden olduğu patolojik mekanizmaları bir platelet aktive edici faktör (PAF) antagonisti olan Ginkgo Biloba EGB 761 tedavisi ile engelleyerek anastomoz iyileşmesi üzerine olan etkilerini incelemek. Materyel ve Metod: 36 adet Wistar-Albino tipi rat her biri 12 rattan oluşan sham, iskemi-reperfüzyon (I-R) ve I-R+ EGB 761 gruplarına ayrıldı. Sham grubundaki deneklere orta hat laparotomosini takiben inen kolon transeke edilerek uç uca anastomoze edildi. I-R grubundaki deneklerde sol ekstremite olabildiğince proksimalinden bir turnike yardımıyla femoral arter ve kollateralleri oklüde edilerek tek taraflı alt ekstremite iskemisi oluşturuldu. Daha sonra inen kolon transeke edilerek anastomoz yapıldı ve iskeminin 30. dakikasında turnike açılarak reperfüzyon oluşturuldu. I-R+EGB 761 grubundaki deneklere kontrol grubundan farklı olarak ameliyattan 10 gün sonrasına kadar 64 mg/kg/g Ginkgo biloba EGB 761 iki eşit dozda orogastrik yolla verildi. Tüm denekler ameliyatın 10. günü sakrifiye edildikten sonra anastomoz bölgesini içeren inen kolon segmenti rezeke edilerek patlama basınçları ve hidroksiprolin ölçümleri için örneklemeler yapıldı. Bulgular: I-R grubunda, anastomoz patlama basınçları ve perianastomotik hidroksiprolin değerleri sham grubu ve I-R+EGB 761 grubu ile istatistiksel açıdan karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sham grubu ile I-R+EGB 761 grubu arasında ise bu parametreler açısında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Sham grubundaki kolonik anastomoz patlama basıncı ve peri-anastomotik hidroksiprolin değerleri, alt ekstremite iskemi-reperfüzyonuyla anlamlı ölçüde azalmış olup, bu değişim EGB 761 kullanımı ile önlenebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract Aim: To reveal the negative effects of lower ischemia-reperfusion (I-R) on the colonic anastomotic healing process and examine the effects of Ginkgo biloba EGb 761 treatment, a platelet activating factor (PAF) antagonist, on anastomotic healing through the inhibition of pathological mechanisms of mediators causing these negative effects. Methods: Thirty-six Wistar-Albino rats were divided into sham, I-R and I-R+EGb 761 groups, each consisting of 12 rats. In the subjects in the sham group, end-to-end anastomosis was performed by transecting the descending colon following midline laparotomy. In the I-R group, unilateral lower extremity ischemia was created by occluding the femoral artery and collaterals using a tourniquet from the proximal of the left extremity as much as possible. Then, the descending colon was transected, anastomosis was performed, and reperfusion was created by the tourniquet application at the 30th minute of ischemia. Different from the control group, the subjects in the I-R+EGb 761 group were given two equal doses of 64 mg/kg/d Ginkgo biloba EGb 761 by orogastric route until 10 days after surgery. After all subjects were sacrificed on the 10th day of surgery, the descending colon segment containing the anastomosis area was resected and samples were taken for bursting pressure and hydroxyproline measurements. Results: In the I-R group, anastomotic bursting pressure and perianastomotic hydroxyproline values were significantly lower compared to the sham group and the I-R+EGb 761 group. However, there was no statistically significant difference in these parameters between the sham group and the I-R+EGb 761 group. Conclusion: Colonic anastomotic bursting pressure and peri-anastomotic hydroxyproline values in the sham group were significantly decreased by lower extremity I-R, and this change was prevented with the use of EGb 761.