Gökçeada heteropter'lerinin fauna ve ekolojisi üzerine araştırmalar
Studies on the fauna and ecology of heteroptera of Gökçeada
  1. Tez No: 68004
  2. Yazar: HAMDİ ÖZSARAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT KIYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gökçeada (Çanakkale), fauna, ekoloji, Heteroptera, karasal
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
GÖKÇEADA HETEROPTER'LERİNİN FAUNA VE EKOLOJİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR (Yüksek Lisans Tezi) Hamdi ÖZSARAÇ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 1997 ÖZET 1996 yılının Mayıs-Eylül aylan arasında yapılan arazi çalışmaları ile Gökçeada'dan 697 Heteroptera örneği toplanarak teşhis edilmiş, teşhis işlemleri sonucunda 13 familyaya ait 61 cins ve 90 tür tespit edilmiştir. Çalışma içerisinde çalışma alanının konumu, bitki örtüsü ve Heteroptera faunası ile ilgili bilgiler belirtilmiştir. Toplama yapılan 17 lokalitedeki habitatlar tanımlanmış, toplama metotları açıklanmıştır. İncelenen materyal, her tür için gerekli toplama bilgileriyle düzenlenmiştir. Ayrıca türlerin yayılışı; Türkiye ve dünyada olmak üzere iki kategoride ele alınmıştır. Yapılan literatür incelemeleri sonucunda bu çalışma ile verilen 90 türden 68 'inin Gökçeada Heteroptera faunası için yeni kayıt olduğu saptanmıştır. Reduviidae, Pyrrhocoridae, Stenocephalidae, Nabidae, Cydnidae familyalarına ait türlerden de ilk defa bu çalışma ile faunistik kayıt verilmiştir. Türlerin Gökçeada'da toplama yapılan lokalitelerdeki dağılışı Pentatomidae ve Miridae familyaları hariç diğer 11 familya (Reduviidae, Pyrrhocoridae, Stenocephalidae, Nabidae, Cydnidae, Lygaeidae, Coreidae, Alydidae, Tingidae, Rhopalidae, Scutelleridae) için ayrı bir harita ile gösterilmiştir. Bilim Kodu : 401.04.04
Özet (Çeviri)
(M. Sc. Thesis) Hamdi ÖZSARAÇ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September 1997 ABSTRACT 697 Heteroptera specimens were collected and identificated during expedition which were made between May-September 1996 in Gökçeada in the result of identification operations 61 genera and 90 species were seen belonging to 13 families. Information about the location of studied area, vegetation and Heteroptera fauna are reported in the search. Habitats of 17 locality where collection is made, are explained and collection methods are described. Meterial examined is arranged for each species with the necessary collecting data. Also the distrubition of species were considened in two categories both in Turkey and in the world. In the results of searchs references 68 of 90 species are new record for Heteroptera fauna of Gökçeada. Also faunistic records are given as the first time for species belonging to Reduviidae, Pyrrhocoridae, Stenocephalidae, Nabidae, Cydnidae faimilies. The distrubition of species of collecting localities (Miridae, Reduviidae, Pyrrhocoridae, Stenocephalidae, Nabidae, Cydnidae, Lygaeidae, Coreidae, Alydidae, Tingidae, Rhopalidae, Scutelleridae, Pentatomidae) are shown on different map for each family. Scince code : 401.04.04 Key words : Gökçeada, fauna, ecology, Heteroptera, terrestrial Page number : 144 Adviser : Doç. Dr. Suat KIYAK