Sürdürebilirlik performansının finansal performansa etkisi: BİST sürdürebilirlik endeksindeki bankalar ile endeks-dışı bankalar arasında bir karşılaştırma
Impact of sustainability performance on financial performance: A comparison between banks in BIST sustainability index and out of index banks
- Tez No: 680100
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN ERSOY BOZCUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: finansal performans, sürdürülebilirlik performansı, BIST sürdürülebilirlik endeksi, sürdürülebilirlik, financial performance, sustainability performance, BIST sustainability index, sustainability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2015-2020 yılları arasında BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ndeki bankaların ve Türkiye'deki endeks dışı bankaların finansal performansını ve sürdürülebilirlik performansını değerlendirmek ve bu performanslar arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada 18 bankanın finansal ve sürdürülebilirlik verileri incelenmiştir. Finansal ve sürdürülebilirlikle ilgili veriler bankaların yayımladıkları faaliyet raporlarından ve sürdürülebilirlik raporlarından derlenmiştir. Araştırmada yer alan finansal değişkenler; özsermaye karlılığı, aktif karlılığı, takipteki krediler oranı, toplam aktif ve net kardır. Sürdürülebilirlik değişkenleri; toplam sürdürülebilirlik performansı ve sürdürülebilirliğin iki boyutu olan çevresel sürdürülebilirlik performansı ile sosyal sürdürülebilirlik performansıdır. Araştırmada sürdürülebilirlik ve finansal verilerinin hepsi normal dağılıma sahip olmadığı için non-parametrik testler kullanılmıştır. İki grubun ortalamalarının karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. İki değişken arasındaki ilişki incelenirken ise Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Değerlendirmeler ve testler IBM SPSS Statics 21 ve MS Excel programları ile yapımıştır. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ndeki bankaların ve Türkiye'deki endeks dışı bankaların sürdürülebilirlik performansları hesaplanmış ve değerlendirilmiştir. İki grubun sürdürülebilirlik performansı karşılaştırılmasında Mann Whitney- U testi kullanımıştır. Sonuç olarak, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ndeki bankaların, endeks dışı bankalara göre daha yüksek sürdürülebilirlik performansı sergilediği görülmüştür. Ardından, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ndeki bankaların ve Türkiye'deki endeks dışı bankaların finansal performansları aynı şekilde Mann Whitney U testi ile değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ndeki bankaların, endeks dışı bankalara göre daha toplam aktife ve net kara sahip olduğu bulunmuştur. Son olarak, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ndeki bankaların ve Türkiye'deki endeks dışı bankaların sürdürülebilirlik performansı ve finansal performansı arasındaki ilişki incelenmiştir. Spearman korelasyon analizine göre, finansal performans ve sürdürülebilirlik performansı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ama toplam aktif, net kar, aktif karlılığı ile sürdürülebilirlik performansı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study's aim is to evaluate the financial performances and sustainability performances of banks in the BIST Sustainability Index and out of index banks in Turkey between the years 2015-2020 and to research the relationship between these performances. In the research, financial and sustainability data of 18 banks were examined. Financial and sustainability data are compiled from the annual reports and sustainability reports published by the banks. Financial variables that used in the study are return on equity, return on assets, non-performing loans ratio, total assets and net profit. Sustainability variables are total sustainability performance, environmental sustainability performance and social sustainability performance. In the research, non-parametric tests are used because sustainability and financial data are not normally distrubited. The Mann-Whitney U test was used to compare the means of the two groups. Spearman Correlation Analysis was used to examine the relationship between the two variables. Analysis were performed by IBM SPSS Statics 21 and MS Excel programmes. The sustainability performance of banks in the BIST Sustainability Index and out of index banks in Turkey are calculated and evaluated. The Mann Whitney-U test is used to compare the sustainability performances of the two groups. As a result, it has been observed that banks in the BIST Sustainability Index show higher sustainability performance than out of index banks. Then, the financial performances of banks in the BIST Sustainability Index and out of index banks in Turkey are also evaluated with the Mann Whitney U test. The result is that it has been found the banks in the BIST Sustainability Index have more total assets and net profits than out of index banks. Finally, the relationship between the sustainability performance and financial performance of banks in the BIST Sustainability Index and out of index banks in Turkey has been examined. According to Spearman correlation analysis, no significant relationship was found between financial performance and sustainability performance. However, a positive and significant relationship was found between total assets, net profit, return on assets and sustainability performance.