Kripto varlıklar ve kripto varlıklar ile ilgili regülasyonlar
Cryptoassets and regulations regarding cryptoassets
  1. Tez No: 680157
  2. Yazar: AHMET TILI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL CİĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital varlık, Kripto Varlık, Kripto Para, Bitcoin, Muhasebe, Vergi, Denetim, Digital asset, Crypto Asset, Cryptocurrency, Bitcoin, Accounting, Tax, Audit
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Ticari ve sosyal hayatta teknolojilerin gelişmesi ile birlikte gerçekleştirilen ödemeler ve para transfer işlemleri dijital ortamda hız kazanmaya başlamıştır. Gerçekleşen bu işlemler neticesinde dijital para kavramı aktif olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu dijital paraların güvenli ve şifreli yapılar olan kriptografik yazılımlar ile birleşmesi sonucu 2009 yılında kripto para ortaya çıkmıştır. Bu paranın ilk ve öncüsü Bitcoin'dir. Kripto paralar, kripto varlık şeklinde de isimlendirilmektedir. Kripto varlıklar, dijital varlıkların alt koludur. Dijital varlık ise dijital şekilde saklanabilen materyaller olarak kabul edilmektedir. Kripto paralar, blokzincir teknolojisini kullanan, tamamı dijital ortamda meydana getirilen, merkezi bir otoriteye bağlı olmayan paralardır. Giderek artan popülerliği, değeri ve kullanım alanları neticesinde birçok kripto para meydana gelmiş ve kişilerin dikkatini çekmiştir. Böylelikle pek çok ülkede kurum veya kuruluşlar tarafından değerlendirmeye alınmış ve düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, kripto varlık piyasalarının dünya finans sistemi içerisindeki yeri, ülkelerin ve işletmelerin bu yenilik karşısında izlediği politikalar, yaklaşımlar, düzenlemeler, vergilendirmeler ve muhasebeleştirmeler ele alınmıştır. Öte yandan kripto varlıkların Türkiye ekonomisi ve devlet kurumları üzerindeki yarattığı etkileri, geniş bir ülke araştırması yelpazesi ile birlikte değerlendirilemeye çalışılmıştır. Sistemsel olarak, ülkeler için en zor konuların ilki, kripto varlıkların nasıl vergilendirileceği ve hangi kalemde muhasebeleştirileceğidir. Bu yaklaşımlar hakkında birden fazla farklı dünya görüşü olması ve genel kabul görmüş bir standart olmaması nedeniyle bu belirsizlikleri düzenlemek çok zordur. Buradaki belirsizlikler beraberinde yasadışı faaliyetler gibi bir takım riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın ortaya çıkış noktası, Türkiye ekonomisi ile ilgili kişilerin, işletmelerin, borsaların ve kurumların kripto varlık piyasalarına gösterdiği yoğun ilgiden kaynaklanmaktadır. Bu büyük ilgi, gerek ticari faaliyetler alanında gerçekleştirilmesi planlanan alışveriş odaklı ödeme yaklaşımlarından, gerekse kişilerin kolay yönden para kazanma istek ve arzularından kaynaklanmaktadır. Bu ticari faaliyetlere ise ulusal ve uluslararası kripto değişim platformları aracılığı ile katılım sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the development of technologies in commercial and social life, payments and money transfer operations started to gain speed in digital environment. As a result of these transactions, the concept of digital money has started to be actively used. As a result of the merger of these digital coins with cryptographic software, which are secure and encrypted structures, cryptocurrency emerged in 2009. The first and forerunner of this money is Bitcoin. Cryptocurrencies are also called crypto assets. Crypto assets are a sub-branch of digital assets. A digital asset is considered materials that can be stored digitally. Cryptocurrencies are currencies that use blockchain technology, all of which are created in a digital environment, and are not connected to a central authority. As a result of its growing popularity, value and usage, many cryptocurrencies have occurred and attracted people's attention. Therefore, it has been evaluated by institutions or organizations in many countries and arrangements have been made. In this study, the place of crypto asset markets in the world financial system and the policies, approaches, regulations, taxation and accounting that countries and businesses follow for this innovation are discussed.On the other hand, the impact of crypto assets on the Turkish economy and government institutions has been evaluated together with a wide range of country studies.Systematically, the top of the most difficult issues for countries is how crypto assets will be taxed and in what item they will be accounted for. It is very difficult to regulate these uncertainties due to the fact that there are more than one different worldview about these approaches and there is no generally accepted standard. These uncertainties also pose a number of risks, such as illegal activities. The emergence point of this study results from due to the intense interest shown by people, businesses, exchanges and institutions related to the Turkish economy in crypto asset markets.This great interest is due to both the shopping-oriented payment approaches that are planned to be realized in the field of commercial activities, and the desire and desire of people to earn money easily. These commercial activities are participated through national and international crypto exchange platforms.