Muhasebe meslek mensuplarının kripto varlık bilgi düzeyleri ve kripto varlıkların muhasebeleştirilmesine dair tutumları: Malatya ve İzmir ili örneği
Crypto asset knowledge levels of accounting professionals and attitudes towards accounting of crypto assets: The case of Malatya and Izmir provinces
  1. Tez No: 858916
  2. Yazar: MÜJDE DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FETHİ DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto Varlık, Blokzincir, Muhasebe, Muhasebe Mesleği, Crypto Asset, Blockchain, Accounting, Accounting Profession
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
2008 yılında Satoshi Nakamotu'nun yayınlamış olduğu makale ile ortaya çıkan Bitcoin ile kripto varlık oluşumları başlamıştır. Kripto varlıklar blokzincir teknolojisi ile üretilen kripto evrenindeki coinler ve tokenların tamamını ifade etmektedir. Kripto varlıklar, merkezi bir otoriteye bağlı olmadan taraflar arasında işlemleri doğrulmak için kriptografik tekniklerin kullanıldığı varlıklardır. Yeni bir varlık sınıfı olan kripto varlıkların nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiğine dair henüz yasal bir düzenleme mevcuttur değildir ve belirsizlik söz konusudur. Çalışmanın amacı muhasebe meslek mensuplarının kripto varlık bilgi düzeylerini ölçmek ve bu varlıkların kullanımına ilişkin işlemlerin nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiğine dair görüşlerini belirlemektir. Elde edilen sonuçların çıkarılabilecek yasal düzenlemelere katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Muhasebe meslek mensuplarının kripto varlık bilgi düzeylerini ölçmek ve kripto varlıkların nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiği hakkındaki tutumlarını belirleyebilmek amacıyla yapılan çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Malatya ve İzmir illerinde bulunan Serbest Muhasebesi ve Mali Müşavirler Odasına Kayıtlı olan ve bu illerde mesleğini sürdüren muhasebe meslek mensuplarıdır. Uygulama anketinde meslek mensuplarının demografik özellikleri belirlemeye yarayan sorular dışında katılımcıların kripto varlıklar hakkındaki bilgi düzeylerinin ölçülmesini amaçlayan sorular da sorulmuştur. Ayrıca kripto varlıkların hangi varlık sınıfında sınıflandırılması gerektiği, kripto varlıkların hangi hesapta izlenmesi gerektiği, kripto varlıkların hangi değerleme ölçeğine göre değerlemeye tabi tutulması gerektiği, kripto varlıkların nasıl vergilendirilmesi gerektiğini ölçmeye yönelik sorular yer almaktadır. Araştırma sonucunda muhasebe meslek mensuplarının kripto varlıklar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiştir. Yeterli bilgiye sahip olmayan meslek mensuplarının konu ile ilgili belirsizlikleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak muhasebe meslek mensuplarının da konu ile ilgili net bilgisi olmadığı, bilgi yetersizliği ile birlikte kripto varlıkların nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiğine dair de net bir görüşlerinin olmadığı görülmektedir. Muhasebe standartlarının olmayışı ve yasal düzenlemelerin olmayışı belirsizliğin kaynağıdır. Kullanımı bu kadar yaygın olan kripto varlıkların muhasebeleştirilmesi konusundaki belirsizliğin ortadan kaldırılması için yeni muhasebe standartlarının oluşturulması ve resmi olarak ilan edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Crypto asset formation began with Bitcoin, which emerged with the article published by Satoshi Nakamotu in 2008. Crypto assets refer to all the coins and tokens in the crypto universe produced with blockchain technology. Crypto assets are assets in which cryptographic techniques are used to verify transactions between parties without relying on a central authority. There is no legal regulation yet on how crypto assets, a new asset class, should be accounted for, and there is uncertainty. The aim of the study is to measure the crypto asset knowledge levels of professional accountants and to determine their opinions on how transactions related to the use of these assets should be accounted for. It is thought that the results obtained will contribute to the legal regulations that can be made. A survey method was used in the study to measure the crypto asset knowledge levels of professional accountants and to determine their attitudes towards how crypto assets should be accounted for. The sample of the research consists of professional accountants who are registered to the Chambers of Independent Accountants and Financial Advisors and Financial Advisors in Malatya and Izmir provinces and continue their profession in these provinces. In the application survey, in addition to questions to determine the demographic characteristics of professionals, questions were also asked to measure the participants' level of knowledge about crypto assets. There are also questions such as which asset class crypto assets should be classified into, in which account crypto assets should be monitored, according to which valuation scale crypto assets should be valued, and how crypto assets should be taxed. As a result of the research, it was determined that professional accountants do not have sufficient knowledge about crypto assets. It has been concluded that professionals who do not have sufficient knowledge have uncertainty about the subject. As a result, it is seen that professional accountants do not have clear information on the subject and, along with the lack of information, they do not have a clear opinion on how crypto assets should be accounted for. The lack of accounting standards and legal regulations are the source of this uncertainty. In order to eliminate the uncertainty regarding the accounting of crypto assets, which are so widely used, new accounting standards need to be created and officially announced.