Semitik dinlerde kölelik ve cariyelik
Slave and cariality in divine religions
- Tez No: 680245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA KARAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tevrat, İncil, Kur'an-ı Kerim, Köle, Kölelik, Cariye, Cariyelik, Diğer Medeniyetler, Kölelerin hakları, Kölelerin Sosyal Statüleri, Torah, Bible, The Qur'an, Slave, Slavery, Concubine, Other Civilizations, Slaves Rights, Slaves Social Status
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmamız, genel anlamda Diğer kültürlerde ve Semitik dinlerde kölelik-cariyelik konularını ele almaktadır. Tezimizin içerisinde diğer medeniyetlerde ve Semitik dinlerde köle-cariye olma nedenleri, sosyal statüleri gibi konulara değinip, yorumlamaya gayret edilmiştir. Kölelik ve cariyelik müessesesinin, insanlığın tarih sahnesine çıktığı zamandan beri mevcudiyetini koruduğu düşünülmektedir. Bu müessese, insanların hür yaşamlarını zincire vurarak kişilerin özgürce yaşama haklarını elinden almaktadır. Köleleri ve cariyeleri, zincire vuran, onların bütün haklarını elinden alan sahiplerinin başlıca hedefi, üstün olma ve bir kişiyi başka bir kişiye ezdirme durumunu ortaya çıkarmıştır. Kölelik ekonomik sebeplere ve iĢ gücüne dayalı bir sisteme sahip olunduğundan dolayı, güçsüzleri boyunduruk ve tasarrufları altında tutmayı tercih etmişlerdir. Kutsal kitapların insanoğluna gönderilmesinin en temel nedenlerinden biri, insanca yaşam reçetesini sunmak ve insanoğlunun hür yaşamını iyileştirmektir. Pek çok konuyu muhtevasına alan bu kutsal kitaplar, kölelik ve cariyelik konularına da yer vermişlerdir. Yahudiliğin ve Hristiyanlığın kutsal kitapları köle ve cariye elde etme yollarını detaylı bir şekilde bünyesinde barındırırken, kölenin azadı meselesine yer vermemiştir. İnsanoğlu kendisine indirilen bu kutsal kitapların hükümlerine uymak yerine, kendilerinin işine gelecek şekilde üstünlük hissiyatını kaybedeceği düşüncesiyle, indirilen kutsal kitapları kendilerine göre yorumlayıp tahrif etmişlerdir. İslam bu iki ilahi dinden farklı olarak, insanların hürriyetlerine önem vermiş ve kutsal kitap olarak da insanların köleleştirilmesine karşı çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the subjects of slavery-concubinage in other civilizations and Semitic religions in general. In our thesis, it has been attempted to touch and interpret issues such as the reasons for being a slave-concubine in other civilizations and Semitic religions and their social status. Ġt is thought that the establishment of slavery and concubine has preserved its existence since the time humanity appeared on the syage of history. This institution deprives people of their right tol ive freely by hitting their free lives with zinc. The target of the owners, who shained slaves and concubines and took away all their rights, has revealed that they and oppress one person to another. Since slavery had a system against economic reasons and labor, they preferred to keep the powerless under the yoke and their disposal. One of the main reasons why the holy books were sent to human beings is to offer the prescription of human life and to improve the free of human beings. These holy books, which include many subjects, also included slavery and concubinage. Whike the holy books of Judaism and Christianity contain the ways of obtaining slaves and concubines in detail, they do not include the issue of the freedom of slaves. Ġnstead of obeying the provisions of these holy books sent down to him, human beings interpreted and distorted the downloaded holy books in their own way, thinking that they would lose their sense of superiority. Unlike these two divine religions, Islam gave importance to the freedom of people and opposed the enslavement of people as a holy book.