الشيخ عبد الكرمي الدابن التكرييت ومكانته يف التفسري
Eş-Şeyh Abdu'l-Kerîm ed-Debbân et-Tıkrîtî'nin tefsirdeki yeri / Sheikh Abdul Karim al-Dabban al-Tıkriti in interpretation
  1. Tez No: 680313
  2. Yazar: HASEEB HAMMAD HASAN HASAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUSRET DEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abülkerim ed-Debban et-Tikriti, Tefsir, Rivayet Tefsiri, Dirayet Tefsiri
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, Irak'ın önde gelen alimlerinden biri olan Şeyh Abülkerim ed-Debban et-Tikriti'nin tefsir ilmindeki yerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Telif ettiği farklı eserlerde Kur'an-ı Kerim'in bazı ayetlerini tefsir etmesi, onun tefsir ilmindeki ustalığını gösterir. Şeyh ed-Debban, tefsir çalışmalarında bazen rivayet bazen de dirayet tefsir kitaplarını kaynak olarak kullanmayı tercih etmiş ve tefsirde kendine özgü görüşler belirtmiştir. Araştırma bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmakta olup, bu bölüm ve incelemelerde Şeyh Abdülkerim ed-Debban'ın tanıtımı ve ilmi biyografisi, daha sonra tefsir ilmindeki gayretleri, tefsire yaklaşımı ve tefsirde kullandığı en önemli kaynakları ele alınmıştır. Tefsiri ve diğer müfessirler arasındaki konumu, ardından tefsir örnekleri ve diğer müfessirlerle görüş farklılıklarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to determine the place of Sheikh Abd al-Karim al-Dabban al-Tikriti, one of the leading scholars of Iraq, in the science of tafsir. His interpretation of some verses of the Qur'an shows his mastery in the science of tafsir. Sheikh al-Dabban preferred to use the books of narration and prudence as a source. He had his own unique views and judgments in tafsir. The research consists of an introduction, three chapters and a conclusion. The introduction and scholarly biography of Sheikh Abdulkarim Al-Dabban, then his efforts in tafsir and his approach to it, and his leading sources in tafsir are discussed. His attitude towards other commentators and examples of Tafsir are given.