Üniversite öğrencilerinin haber alma alışkanlıkları ve tercih ettikleri medya
Attitudes of recieving news and which media choices of university students
  1. Tez No: 680315
  2. Yazar: OSMAN NİHAT BUHARALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ TİRYAKİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Haber, Haber Alma Ortamları, İnternet Haberciliği, Sosyal Medya, Medya Takibi, Medyaya Güven, News, Mass Media, İnternet Journalism, Social Media, Media Monitoring, Trust İn The Media
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Dünyada ve ülkemizdeki sosyal ve politik değişimin yanı sıra, teknolojideki akıl almaz hız, insanların günlük yaşamına doğrudan etki etmesi bir yana, artık yaşamlarının bir parçası haline gelmiştir. Özellikle de teknolojiye çok daha kolay uyum sağlayabilen, hatta teknolojinin içine doğmuş genç kesim, elbette ki gelişen teknolojiye ayak uyduramayan nesillere göre çok daha fazla bu etkinin altında kalmaktadır. Yukarıda sözü edilen müthiş değişim ve dönüşüm insanların, özellikle de genç insanların yaşamlarındaki tüm tercihleri etkilediği gibi, dünyadan ve ülkelerinden haber alma tercihlerini de fazlasıyla etkilemiştir. Bu çerçevede, çalışmamızda üniversite öğrencilerinin haberle ilişkileri ve tercihleri sorunu ele alınmıştır. Haberin tanımı, özellikleri ve türlerine değinildikten sonra, haber alınan mecralar ve özelde Kütahya'daki üniversite gençliğinin yaklaşımı öğrenilmeye çalışılmıştır. Söz konusu düşüncelerle yola çıkılan bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin güncel haber takipleri ve tercihlerini belirlemek için anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, İşletme, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Maliye Bölümü'nün özellikle de son sınıf öğrencilerinden 101 kişiyle anket tekniği ile toplanmıştır. Çalışma sonucunda anket uygulanan öğrencilerin haber alma gereksinmesini karşılayabilmek için sıklıkla kullandıkları medyanın daha çok internet, sosyal medya ve televizyon olduğu ortaya çıkmıştır. Haber alma gereksinimini karşılamada en az tercih edilen medya mecralarınınsa dergi ve radyolar olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrenciler arasında medyaya olan güven düzeylerinin de oldukça az olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The changing and transmutation in the World and our country in last 50 years and especially of it's last 20 years has giantly effected peoples all attitude and behaviour in an unbeleiably rate. Besides the social and political changing, the unimaginable speed in technology asides effecting people Daily life directly has become a part of their lives. Especially the young people addopting technology much more easilly even born into technology of course are more under this effect than the generation can not temporize the developing technology. The terrific change and transmutation mentioned above as well as effecting the young people all choices of their lives also effected their chois of receiving news from the world and their countries more than enough. In the past the media fulfilling it's annonciation function, no longer besides breaking the news, started also the fulfill the function to amuse, set up social relationships, etc. In our study under these subjects the relation of the university students with news and their choice problems are handled. After referring the definition, properties and species of the news, it was studied to learn the regions where news received and specially the approach of youth at the University in Kütahya. At the study starting under these ideas, survey administration is used to assign university students' chasing the Daily news and their choices. The datas achieved in this research, were collected from Kütahya Dumlupınar University, Busines, Public Administration, Political Science and International Relations especially with 101 from the last class of Finance Department with the help of survey technic. At the end of the study the internet, social media and television are the most common media type when the students need to have get news according to the survey. The least preferred media types are magazines and the radio. The realiability in media among the students is also less than nothing.