Gelişmeleri kaçırma korkusunun çalışan performansı ile ilişkisi
The relationship between fear of missing out and employee performance
  1. Tez No: 680338
  2. Yazar: SADİYE ARICAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM DERYA YEŞİLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişmeleri Kaçırma Korkusu, Çalışan Performansı, Görev Performansı, Bağlamsal Performans, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışı, Fear of Missing Out, Employee Performance, Task Performance, Contextual Performance, Counterproductive Work Behaviors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
BBu çalışmanın amacı, gelişmeleri kaçırma korkusunun çalışan performansı ile ilişkisini araştırmaktır. Bu amaçla, Osmaniye ilinde kamu ve özel sektörde çeşitli branşlarda görev yapmakta olan öğretmenlerden anket yolu ile veri toplanmıştır. Analizler 281 adet anketten elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde açıklayıcı faktör analizi, bağımsız örneklem t-testi, tanımlayıcı istatistikler, normallik testi, güvenilirlik analizi, Pearson korelasyon, basit doğrusal regresyon ve tek yönlü varyans (ANOVA) analizleri kullanılmıştır. Çalışan performansı görev performansı, bağlamsal performans ve üretkenlik karşıtı iş davranışı olmak üzere üç alt boyutta incelenmiştir. Bulgular, gelişmeleri kaçırma korkusu ile görev performansı arasında negatif yönde anlamlı ilişki, gelişmeleri kaçırma korkusu ile üretkenlik karşıtı iş davranışı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğunu göstermektedir. Gelişmeleri kaçırma korkusu ile bağlamsal performans arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the relationship between the fear of missing out and employee performance. For this purpose, data were collected from teachers working in various branches in the public and private sectors in Osmaniye. Analyzes were carried out with the data obtained from 281 questionnaires. Explanatory factor analysis, independent sample t-test, descriptive statistics, normality test, reliability analysis, Pearson correlation, simple linear regression and one-way analysis of variance (ANOVA) were used in the analysis of the data. Employee performance was examined in three sub-dimensions: task performance, contextual performance, and counterproductive work behavior. Findings show that there is a negative significant relationship between fear of missing out and task performance, and a positive relationship between fear of missing out and counterproductive work behavior. There is no significant relationship between the fear of missing out and contextual performance.