Grafik tasarımda dijital baskı ve ofset baskı arasındaki fark
Difference between digital and offset printing in graphic design
- Tez No: 680343
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: baskı silindiri, boya haznesi, kağıt türü, dijital baskı, ofset baskı, printing cylinder, dye chamber, choice of paper, offset printing, diğital printing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Grafik tasarımda dijital baskı ve ofset baskı arasındaki fark adlı tez çalışmamı ele almamdaki en büyük etkenlerden birisi yapılan çeşitli tasarımların doğru baskı seçiminin önemini göstermek, bu demek oluyor ki yapılan tasarım çalışmaların baskısı da en az oluşturulan tasarımlar kadar önem taşımaktadır. Dijital bakı ve ofset baskı günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak bu ikisi arasındaki farkı kavramak ve bu yönde baskıları yönlendirmek gerekmektedir. Baskının doğru seçimi yanı sıra dikkate alınması gereken diğer konular ise doğru kağıt seçimi, hem doğru baskı türünü hem de doğru kağıt seçimleri sayesinde maliyet, ekonomik ve atık kağıtların azalması sağlanarak doğaya ve enerji kullanımına etki etmektedir. Dijital ve ofset baskı'nın gerek çakışma prensiplerinden gerekse kullanım aşanlarına kadar farklılıklar göstermektedir, yaygın olarak dijital baskının kullanımı görülmektedir, dijital baskının çeşitli baskı makinelerinden faydalanmak mümkündür evde bile herkesin baskı yapabilmesi mümkündür. Ofset baskı genellikle ofset baskı matbaalarda kullanılmaktadır, ofset baskı makinelerin çalışma prensipleri su ve yağdan ayrıca bir baskı plakası gerekmektedir baskının gerçekleşebilmesi için. Baskının gerçekleşebilesi için en önemli malzemelerden birisi ise kağıt'tır, doğru kağıt seçimi ile baskı yapılmaktadır. Kağıt seçimlerinde baskı makinesine ve tasarımın konusunun ne olduğu göz önünde bulundurularak seçilmektedir, örneğin poster kağıdı ve doğal kağıtlar arasında büyük bir farklılık vardır ve bu farklılıklar baskı makinelerinde de mevcuttur poster ve billboardlar dijital baskı ile gerçekleştirilirken gazeteler, faturalar ofset baskı ile yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the main reasons for my study of the difference between digital printing and ofset printing in graphic design is to show the importance of selecting the correct printing method. This means that printing the design work is just as important as the designs themselves. Digital printing and offset printing are widely used these days, but it is essential to recognize the difference between the two and assist printing accordingly in the right direction. In addition to the right choice of printing methods, the right choice of paper is also crucial. The right type of printing and the right choice of paper may help to minimize costs and waste of paper which has a positive impact on energy consumption. Digital and offset printing differ in terms of both overlapping principles and levels of use. The use of digital printing is more common. Different printing machines offer different kind of benefits, and even printing at home is possible. Offset printing is generally used in ofset printing houses. The working principles of offset printing machines require an additional printing plate for water and oil in order to do the printing. Paper is one of the most important printing materials. The right choice of paper contributes to the process of printing. Furthermore, the choice of paper is done by considering the printing method as well as the design of the printing. For example, there is a major difference between poster paper and natural paper, and these differences also occur between printing machines. While digital printing is used for posters and billboards, newspapers and invoices are printed using offset printing.