L2 acquisition of Russian aspect by L1 Turkish speakers
Birinci dil olarak Türkçe konuşanların ikinci dil Rusça'da görünüşü edinimi
- Tez No: 680364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ ÇELE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: görünüş, ereklilik, bağımlılık, D1 Rusça, D2 Türkçe, Aspect, telicity, boundedness, L1 Russian, L2 Turkish
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, Rusçayı ileri yaşta ikinci dil (D2) olarak öğrenenler ile anadil (D1) olarak konuşanların görünüş edinimi ele alınmış ve D1 Türkçe/D2 Rusça konuşanlarının, ereklilik atama mekanizmalarıyla birlikte tamamlanmış ve tamamlanmamış formdaki Rusça görünüş morfosentaksına karşı D1 Rusça konuşanları kadar duyarlı olup olmadıkları incelenmiştir. Ereklilik ve bağımlılık anlam özelliklerine sahip bir Çevrimiçi Anlamsal Gerektirim görevi (SET) ve miktara bağlı olan ve olmayan dahili argüman temaları içeren tamamlanmış ve tamamlanmamış formlu cümleleri kapsayan bir Doğruluk Değeri Yargısı (TVJ) görevinden oluşan bu çalışma, 16 D1 Türkçe/D2 Rusça konuşanı ile 16 D1 Rusça konuşanına uygulanmıştır. SET verilerine uygulanan bağımsız grup t-testi sonuçları, iki grup arasında anlamlı bir fark ortaya koymuştur. D2 konuşanları, özellikle tamamlanmış görünüşe sahip cümleleri anlamakta D1 konuşanlarından daha az başarılı olmuştur. TVJ sonuçları da bu bulguyu doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
This study looks at second language (L2) acquisition of aspect in Russian by adult first language (L1) speakers to examine whether L1Turkish/L2 Russian speakers are as sensitive as native Russian speakers to the morphosyntax of Russian aspect involving perfective and imperfective form with its telicity-assigning mechanisms in Russian. We tested 16 L1Turkish/L2 Russian speakers and 16 L1 Russian native speakers on an online Semantic Entailment (SE) task with telicity and boundedness semantic features and a Truth-Value Judgment (TVJ) task involving sentences with perfective and imperfective forms including quantity and non-quantity internal argument themes. The results of independent samples t-test conducted with the data from the SET indicated significant differences between two groups. L2 speakers are less successful than L1 Russian, in particular in the comprehension of sentences with perfective aspect. The results of the Truth Value Judgment (TVJ) test also confirmed these results.