Sürdürülebilirlik uygulamalarının finansal performans üzerine etkisi: Konaklama işletmelerinde bir araştırma
The effect of sustainability practices on financial performance: A research in the lodging industry
- Tez No: 680442
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBAHAR NİLÜFER TETİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üçlü Kar hanesi (TBL) muhasebesi, Sürdürülebilirlik Performansı, Çevresel Yönetim Uygulamaları, Sosyal Yönetim Uygulamaları, Finansal Performans, Konaklama Sektörü, Triple Bottom Line Accounting, Sustainability Performance, Environmental Management Practices, Social Management Practices, Financial Performance, Lodging Industry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Sürdürülebilirlik Uygulamalarının Finansal Performans Üzerine Etkisi: Konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma İşletme muhasebesinin yeni bir metodolojisi olan sürdürülebilir performans yönetimi, firma performansının kapsamını tüm paydaşlar üzerinde yarattığı örgütsel etkileri içine alacak şekilde genişletmiştir. Son yıllarda sürdürülebilir gelişmenin ölçülebilmesi için pek çok çerçeve geliştirilmesine rağmen geliştirilen bu çerçeveler ülke veya destinasyon düzeyinde ve sürdürülen tartışmalar da hala işletmenin sürdürülebilirliği üzerinedir. Alanyazındaki bu boşluğun doldurulmasını hedefleyen bu çalışmada ETIS göstergeleri ile uyumlu olarak konaklama endüstrisinde sürdürülebilirlik performansının ölçülebilmesine yönelik bazı ölçüm araçları belirlenmiştir. Sürdürülebilirlik konusunda önemli bir fikir birliği ortaya çıkmasına rağmen, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik performansının ve uygulamalarının finansal performans üzerindeki etkileri kurumsal yönetim çalışmalarında az araştırılan bir olgu olarak kalmıştır. Bu amaçla bu çalışma sürdürülebilirlik yönetimi ile maliyet tasarrufu ve gelir artırıcı etki elde etmenin karlılık üzerindeki aracılık etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Nedensel aracılık etkileri için istatistiksel çıkarım yapmak amacıyla SPSSPROCESS'te bir önyükleme yöntemi kullanılmıştır. Antalya'da konaklama sektöründen elde edilen veriler çevresel katılımın gelir artırıcı ve maliyet düşürücü etkisinin karlılık üzerinde olumlu bir etki yarattığını ortaya koymuştur. Ancak dolaylı etkilerin gücünde bir fark bulunamamıştır. Kurulan destekleyici modelde otel alanı içerisinde ayrılan yeşil alanın büyüklüğü ile karlılık arasında da pozitif ilişki saptanmıştır. Ayrıca sosyal sürdürülebilirlik uygulamaları ve çalışılan yerel tedarikçi sayısının karlılık ile pozitif ilişki içerisinde olduğu, personel devir hızının ise karlılık ile negatif ilişki içerisinde olduğu varsayımları desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Sustainability Practices on Financial Performance: A Research in The Lodging Industry As a new methodology of business accounting, sustainability performance management has expanded the coverage of firm performance to include the organizational impacts on its all stakeholders. Although various frameworks have been developed to measure sustainable development in recent years, those are at the country- or destination- level and hence the debate still continues on business sustainability performance. Given this gap, this study provides some measures for sustainability performance in the lodging industry consistent with the ETIS indicators. Although an important consensus on sustainability has been emerged, the effects of environmental and social sustainability performance and practices on financial performance remained as a less researched phenomenon in corporate governance studies. To this endeavor, this study aims to investigate the two parallel mediation effect of cost savings and revenue generation on profitability via sustainability management. A bootstrap method in SPSSPROCESS was employed to conduct statistical inference for causal mediation effects. The data obtained from the lodging industry in Antalya revealed that revenue-enhancing and cost-cutting effect of environmental participation exerts a positive impact over profitability. But no difference was found in the strength of the indirect effects. In the supportive model established, a positive relationship was found between the size of the green area reserved in the hotel area and profitability. In addition, the assumptions that social sustainability practices and the number of local suppliers are positively correlated with profitability and the employee turnover rate is negatively correlated with profitability were supported.