Yetişkin erkeklerin kadına yönelik şiddet tutumu ile çelişik duygulu cinsiyetçilik ve narsisizm düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between adult men's attitudes to violence against women and the levels of contradictory sexism and narcissism
- Tez No: 680468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SETENAY İRİS KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Düşmanca Cinsiyetçilik, Korumacı Cinsiyetçilik, Narsisizm, Violence Against Women, Hostile Sexism, Protective Sexism, Narcissism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yetişkin Erkeklerin Kadına Yönelik Şiddet Tutumu ile Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik ve Narsisizm Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Araştırmada, yetişkin erkeklerin kadına yönelik şiddet tutumu ile çelişik duygulu cinsiyetçilik ve narsisizm düzeyleri arasında ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda kadına yönelik şiddet tutumunun, katılımcıların sosyo demografik bilgilerine göre farklılaşıp farklılaşmayacağı incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, Türkiye genelinde yaşayan 18-65 yaş arasındaki 400 erkek katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcılara;“Demografik Bilgi Formu”,“İSKEBE Kadına Yönelik Şiddet Tutum Ölçeği”,“Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği”ve“Narsisistik Kişilik Envanteri”verilmiştir. Araştırmada elde edilen verilen SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; partnerine şiddet uygulayan erkeklerin sırasıyla sözel şiddet (%56,7), aynı anda birden fazla şiddet türü (%36,7) ve fiziksel şiddet (%6,6) bulunmuştur. Araştırmada; şiddet uygulayan erkeklerin, uyguladığı şiddetten kaynaklı çoğunluğuna adli işlem yapılmadığı ve çok azı hakkında adli işlem yapıldığı görülmektedir. Araştırmamızın bulgularında; çalışan erkeklerin, çalışmayanlara göre kimliğe yönelik şiddet olan psikolojik ve ekonomik şiddete daha olumlu yaklaştıkları bulunmuştur. Üniversite mezunu erkeklerin, kimliğe yönelik olan psikolojik ve ekonomik şiddete ve bedene yönelik olan cinsel ve fiziksel şiddete daha olumsuz yaklaştıkları bulunmuştur. Araştırmada, erkeklerin kimliğe yönelik ve bedene yönelik tutumlarının şehir, ilçe ve köyde yaşamalarına göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Partnerine şiddet uygulamayan erkeklerin, şiddet uygulayanlara göre kimliğe yönelik olan psikolojik ve ekonomik şiddete ve bedene yönelik olan cinsel ve fiziksel şiddete daha olumsuz yaklaştıkları ve aile içi şiddete tanık olan erkeklerin, tanık olmayanlara göre kimliğe yönelik olan psikolojik ve ekonomik şiddete daha olumsuz yaklaştığı bulunmuştur. Erkeklerin düşmanca ve korumacı cinsiyetçilik düzeyi arttıkça kimliğe yönelik olan psikolojik ve ekonomik şiddete ve bedene yönelik olan cinsel ve fiziksel şiddete karşı daha olumlu yaklaştıkları bulunmuştur. Son olarak erkeklerin narsisizm düzeyi arttıkça kimliğe yönelik olan psikolojik ve ekonomik şiddete ve bedene yönelik olan cinsel ve fiziksel şiddete karşı daha olumlu yaklaştıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Relationship Between the Violent Attitude of Adult Men against Women and the Levels of Ambivalent Sexism and Narcissism In the study, it was aimed to examine the relationship between adult men's attitudes towards violence against women and their levels of contradictory sexism and narcissism. At the same time, it was examined whether the attitude of violence against women could differ according to the socio-demographic information of the participants. The sample of the study consists of 400 male participants aged 18-65 living throughout Turkey. Participants;“Demographic Information Form”,“ISKEBE Violence Attitude Scale against Women”,“Contradictory Emotional Sexism Scale”and“Narcissistic Personality Inventory”. The data obtained in the study were analyzed with the help of SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 program. Independent t test, one-way analysis of variance (ANOVA) and correlation analysis were used to analyze the data. According to the findings of the research; Verbal violence (56.7%), more than one type of violence at the same time (36.7%) and physical violence (6.6%) were found, respectively, of men who used violence against their partners. In the research; It is observed that most of the men who use violence are not subject to judicial proceedings due to the violence they use and very little legal action has been taken against them. In the findings of our research; It has been found that working men have a more positive attitude towards psychological and economic violence, which is violence against identity, than non-working men. It was found that university graduates approached psychological and economic violence against identity and sexual and physical violence against the body more negatively. In the study, it was found that men's attitudes towards identity and body do not differ according to their living in cities, towns and villages. It has been found that men who do not use violence against their partners approach psychological and economic violence against identity and sexual and physical violence against the body more negatively than those who use violence, and men who witness domestic violence approach psychological and economic violence against identity more negatively than those who do not witness it. It was found that the higher the hostile and protective sexism level of men, the more positively they approached psychological and economic violence against identity and sexual and physical violence against the body. Finally, it has been found that as the level of narcissism of men increases, they approach more positively towards psychological and economic violence against identity and sexual and physical violence against the body.